Acasă Economic Recesiunea economică îi împinge pe români spre economisire

Recesiunea economică îi împinge pe români spre economisire

316
DISTRIBUIȚI

Conform unui studiu naţional, realizat în perioada iulie – august 2009, sistemul de economisire-creditare oferit de BCR Banca pentru Locuinţe reprezentă o alternativa de certitudine şi siguranţă în timp de recesiune. Produsul va contribui la revenirea dorinţei de economisire şi va deveni un factor de consolidare a familiei pe termen lung. „După aceasta perioadă de recesiune economică, psihologia consumatorului din România va fi una schimbată. Dacă până acum predominau frenezia cumpărării, atracţia creditului rapid, abţinerea de la economisire, egocentrismul şi solidaritatea socială scăzută precum şi orientarea puternică a consumului spre bunuri superioare, contextul economic ne-a făcut să ne regândim priorităţile. Astfel, a crescut nevoia de siguranţă şi protecţie: a crescut dorinţa de control, nevoia refacerii cuibului avariat, economisirea – toate acestea pe fondul persistentei crizei la nivel perceptiv”, a declarat  Petre Datculescu, director general IRSOP.
„Acest studiu ne-a arătat că oamenii devin mai precauţi şi mai realişti – ei protejează ceea ce au în loc să se orienteze spre a câştiga ceea ce nu au. Astfel, observăm ca a crescut semnificativ intenţia de a investi în îmbunătăţirea condiţiilor de locuit – 72% din populaţie dorea anul trecut să investească, anul acesta procentul este de peste 85%. De aceea sistemul sistemului de economisire-creditare devine şi mai atractiv: oferă siguranţă astăzi şi în viitor (prin economisire regulată, dobânda fixă la economii, dobânda fixă la credit, posibilitatea de a rambursa banii mai repede), oferă confort psihic fiind un sistem flexibil (posibilitatea de a retrage banii oricând, posibilitatea de a renunţa la credit, păstrând profitul, obţinerea creditului înainte de economisirea a 40-50%) şi oferă şi o serie de avantaje financiare (prima de la stat, dobânda la credit mai mică decât media de pe piaţă, rambursare în maxim 7 ani, posibilitatea de a folosi banii în alte scopuri)”, a declarat Carmen Schuster, vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.
Un fapt important de menţionat este că acei respondenţi care resimt mai puternic ameninţarea şomajului (în sensul că cineva din familie şi-a pierdut sau riscă să îşi piardă locul de muncă) apreciază mai mult avantajele produsului de economisire creditare: prima de la stat, dobânda mică la credit, rambursarea in 7 ani şi preferă un produs de economisire creditare faţă de un depozit simplu, şi un credit bauspar faţă de un credit simplu.
În contextul în care situaţia economică rămâne dificilă şi în a doua jumătate a anului 2009, economisirea-creditarea reprezintă o alternativă viabilă şi sigură pentru mulţi români interesaţi de investiţiile în domeniul locativ pe termen mediu şi lung. Pentru a doua jumătate a anului, BCR Banca pentru Locuinţe preconizează încheierea a încă 40.000 de contracte de economisire-creditare, ajungând astfel la sfârşitul anului 2009 la un stoc total de 130.000 de contracte, cu o valoare contractuală totală de peste 2,8 miliarde de lei.

Comentarii

comentarii