Acasă Economic Recolte record obţinute pe terenuri fertilizate organic

Recolte record obţinute pe terenuri fertilizate organic

DISTRIBUIȚI

Reprezentanţii companiei Smithfield Ferme au participat zilele acestea la recoltarea culturii de porumb realizată cu seminţe Pioneer pe un lot fertilizat cu îngrăşăminte organice provenit de la fermele Smithfield. Colaborarea dintre Smithfield Ferme, care a efectuat fertilizarea organică (concentraţie îngrăşământ – 60 mc/ha) şi Pioneer, care a pus la dispoziţie hibrizii de porumb, a constat în înfiinţarea unui câmp experimental de porumb cu o suprafaţă de 9 ha, pus la dispoziţie de un fermier independent.
Rezultatele au fost edificatoare, pe întreg lotul demonstrativ obţinându-se producţii record, care s-au situat, în funcţie de tipul hibrizilor semănaţi, între 10,8 tone/ha şi 13 tone/ha.
„Prin această recoltare publică a câmpului experimental am dorit sa le arătăm fermierilor interesaţi rezultatele obţinute în funcţie de tehnologia folosită, de hibrizii semănaţi şi bineînţeles de fertilizantul organic aplicat. Rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. Prin comparaţie, acelaşi tip de hibrid semi timpuriu folosit în parcele nefertilizate organic a dat o recoltă de aproximativ 7 tone/ha, pe când în câmpul experimental luat în studiu şi fertilizat organic cu îngrăşăminte provenite de la Smithfield Ferme, acesta a generat producţii între 10,8-11,5 tone/ha”, declară Ovidiu Timbota – Director Agricol, Smithfield Ferme.
Experimentul face parte din programul Smithfield Ferme de promovare a agriculturii realizate cu ajutorul fertilizatorilor organici, derulat în parteneriat cu compania Pioneer Hi-Bred Seeds – subsidiara din România şi sub supravegherea Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice din Timişoara (OSPA), al treilea partener în acest proiect, cu care Smithfield Ferme colaborează deja de 3 ani. La acest eveniment au fost invitaţi fermierii (producătorii agricoli) din judeţul Timiş, Primăria oraşului Jimbolia, OSPA Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului şi dealeri de produse agricole.
„Aceste îngrăşăminte organice sunt mai ieftine decât cele chimice au însă un aport nutriţional superior pentru sol, nu poluează solul şi apa freatică, fiind folosite cu succes de către cultivatorii de cereale în toata Europa", a declarat Bogdan Mihail, Director General Smithfield Ferme.
„Utilizarea acestor îngrăşăminte organice a dat rezultate foarte bune”, a declarat Miki Babuşcov, Director Regional la Pioneer.
Smithfield Ferme fertilizează anual peste 20.000 de hectare cu îngrăşământ organic, aplicat prin tehnici moderne de injectare şi sacrificare, după planuri şi analize care determină pentru fiecare parcelă de teren în parte cantitatea optimă de îngrăşământ necesară culturii. Aceste planuri şi analize sunt autorizate şi emise de Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice, organ tehnic de specialitate al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Pe lângă aportul în nutrienţii organici, îngrăşămintele organice îmbunătăţesc structura solului şi cresc capacitatea de retenţie a apei şi a nutrienţilor. Microorganismele din sol descompun materialele organice într-o formă solubilă anorganică, asigurând astfel o eliberare a nutrienţilor pe termen mai lung. Materialele organice reziduale care provin de la animale sunt o soluţie benefică pentru creşterea plantelor pentru că sunt o sursă bogată de elemente nutritive pentru culturi şi, în acelaşi timp, de protecţie a solului împotriva degradării.
Din 2004, când a intrat pe piaţa românească, Smithfield Ferme a investit în operaţiunile sale din România peste 500 milioane USD. Astăzi, în România compania operează 50 de ferme active în judeţele Timiş şi Arad, cu un total de 47.500 scroafe care produc 850.000 de purcei anual. Compania activează pe raza a peste 30 de comune şi oraşe, contribuind anual la bugetul acestor localităţi cu sume importante care, în cazul celor mai mici, reprezintă până la 15-20% din totalul taxelor şi impozitelor încasate de către consiliile locale.

Comentarii

comentarii