Acasă Eveniment Record istoric de producție, în Banat: 12.480 kg pe hectar… la grâu,...

Record istoric de producție, în Banat: 12.480 kg pe hectar… la grâu, obţinut la Şcoala de soiuri USAMVB Timişoara!

DISTRIBUIȚI

record istoric grauRezultatul a fost obținut în anul agricol 2014-2015 la Timișoara în câmpurile de experiențe standard cu soiuri de grâu.

80 de variante distribuite prin metoda de amplasare în blocuri randomizate cu trei repetiții, în parcele de 16 mp fiecare. Cântărirea a fost făcută imediat după recoltarea întregii parcele, prin evaluarea recoltei totale, nu prin cântărire pe flux.
12.480 kg/ha la grâu, cu 14% umiditate. Scriu această cifră și încă mi se pare neverosimilă. Pentru că și în momentul în care am cântărit producția, primul impuls a fost să verific dacă am recoltat numai cât trebuia (deși eu eram pe combină), apoi să verific încă o dată cântarul. Dar este adevărul adevărat! –spune ing. Octavian Guler, coordonatorul Şcolii de soiuri.
Iar cifra anterioară este numai „vârful aisbergului”. În ansamblul lor, rezultatele au fost excepționale. Din cele 80 de variante experimentale, producțiile medii pe trei repetiții s-au grupat după cum urmează (ilustrare parțială în foto 1):
– un soi – 12.480 kg/ha (repetiția 1 – 13.254 kg/ha, repetiția 2 – 12.023 kg/ha, repetiția 3 – 12.163 kg/ha). Rezultatul a fost înregistrat la unul dintre soiurile trimise de Caussade Semences Est Europa;
– 7 soiuri au avut producții între 11.500 și 11.999 kg/ha;
– 8 soiuri au avut producții între 11.000 și 11.499 kg/ha;
– 8 soiuri au avut producții între 10.500 și 10.999 kg/ha;
– 15 soiuri au avut producții între 10.000 și 10.499 kg/ha;
În urma calculului statistic, în prima clasă de producție, alături de soiul cu producția cea mai mare, mai sunt încă șase soiuri. Toate varietățile pot fi considerate egale agronomic, diferențele dintre ele fiind doar matematice. Aceasta înseamnă că în condiții de câmp ordinea acestor soiuri se poate schimba, între ele fiind o diferență relativ mică. Pentru fermieri acesta este un lucru bun, lărgindu-se zona de alegere. Însă se cuvine să lăsăm proprietarilor acestor soiuri dreptul de a le dezvălui identitatea, la momentul și în modul în care aceștia le vor considera potrivite.
Nivelul potențial al acestor producții a fost temperat de faptul că la jumătatea lunii iunie soiurile au intrat brusc în maturitate fiziologică, ceea ce a afectat umplerea boabelor. La soiul care a dat vârful de producție, MMB la recoltă a fost de 41,76 gr (comparativ cu 56,2 gr la sămânța semănată). Pentru cine dorește să viseze un pic, poate face calculul (56,2 / 41,76 x 12.480) pentru a afla ce-ar fi fost dacă (….) (sursa: revista-ferma.ro, autor, ing. Octavian Guler, iniţiatorul şi coordonatorul Şcolii de Soiuri).

 

Comentarii

comentarii