Acasă Actualitate Rectorul UVT, Marilen Pirtea, la Campusul Universităților Europene, de la Palais des...

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, la Campusul Universităților Europene, de la Palais des Congrès din Versailles, Franța

DISTRIBUIȚI

La propunerea președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, Franța găzduiește, începând de joi, o dezbatere strategică a universităților europene.

Deschis la Palais des Congrès din Versailles, Campusul Universităților Europene este o inițiativă paneuropeană dedicată consolidării alianțelor europene universitare, organizat prin cooperarea celor mai prestigioase instituții de specialitate franceze și europene: Ministerul Învățământului Superior și al Cercetării, în colaborare cu Ministerul Europei și Afacerilor Externe, rețeaua universitară franceză, Conferința directorilor școlilor franceze de inginerie (CDEFI), Consiliul Superior pentru evaluarea cercetării și a învățământului superior (HCERES) din Franța, Comisia pentru Calificări de Inginerie (CTI), Campus France și agenția Erasmus+.

Lucrările Campusului Universităților Europene au fost deschise joi de comisarul european Mariya Gabriel și de ministrul Învățământului Superior și al Cercetării din Franța, Sylvie Retaileau.

Campusul Universităților Europene reunește președinții celor 300 de instituții universitare implicate în cele 41 de alianțe universitare europene, între care se află și Alianța europeană UNITA, din care face parte și UVT, urmărind formularea unui bilanț de etapă.

Alături de aceștia, se află la Palais des Congrès din Versailles reprezentanți ai statelor membre UE și ai Comisiei Europene, precum și parteneri din mediul socio-economic – companii, regiuni, orașe, organizații de cercetare etc., care își propun să consolideze dimensiunea internațională a inițiativei universităților europene.

“În calitate de rector al Universității de Vest din Timișoara, am avut onoarea de a propune dezbaterii  câteva puncte de vedere despre dezvoltarea alianțelor de universități europene, într-un cadru special creat de workshop-ul C al conferinței, în care au loc dezbateri consacrate rolului modelelor de alianțe universitare în dezvoltarea educației superioare europene. Baza obiectivă a dialogului ghidat pe modele a fost constituită de experiența ultimilor doi ani, perioadă în care UVT a participat la fondarea și dezvoltarea primelor proiecte comune ale Alianței europene UNITA, în care UVT se află alături de alte cinci universități europene din Franța, Italia, Spania și Portugalia”, a spus rectorul UVT.

Ideile principale structurate în cadrul lucrărilor Campusului Universităților Europene vor ghida o creștere mai rapidă și mai eficientă a proiectelor noastre, ale comunității academice din UVT, în cooperarea și parteneriatul din cadrul familiei universitare formate prin alianța europeană UNITA. https://bit.ly/3yvVHUC

Comentarii

comentarii