Acasă Eveniment Reţea de trafic internaţional de persoane, destrămată

Reţea de trafic internaţional de persoane, destrămată

534
DISTRIBUIȚI

O reţea internaţională de migraţie ilegală, ce acţiona pe relaţia România – Mexic –  SUA, a fost destructurată după investigaţii care au durat cinci ani de zile, de către poliţiştii de frontieră din Timiş şi de către procurorii DIICOT.
Totul a început în cursul anului 2005, când poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Timişoara au  întocmit pe numele  unui cetăţean român care se întorcea din SUA, un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei unui stat străin, stabilindu-se că respectivul a ajuns ilegal în Mexic şi de acolo în SUA. În cadrul cercetărilor şi în urma activităţilor operative, poliţiştii de frontieră din Timiş au obţinut date şi informaţii potrivit cărora, pe relaţia România – Mexic – SUA, acţionează un grup infracţional organizat, care se ocupă cu traficul de persoane. Astfel, poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Timişoara, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi în colaborare cu Institutul Naţional de Emigrări şi Parchetul General din Mexic şi F.B.I., U.S. Imigration and Customs Enforcement şi Parchetul din New York, Statele Unite ale Americii, dar şi din Ungaria, au demarat activităţi informativ-operative complexe pentru probarea activităţii infracţionale a grupului.
Astfel, s-a constatat că reţeaua, condusă de patru cetăţeni români, domiciliaţi în Arad, se ocupa cu racolarea unor persoane interesate să ajungă în SUA. Iniţial, le ajuta să treacă fraudulos frontiera în Mexic, în baza unor documente false sau falsificate, iar ulterior, înot sau cu barca, erau trecuţi ilegal graniţa în SUA. Numărul celor care au ajuns prin această metodă în SUA este foarte mare. În urma cercetărilor, s-a stabilit că în perioada 2005 – 2010 au fost racolate aproximativ 142 de persoane, cetăţeni români. Aceştia au ieşit legal din România în Ungaria, în baza paşapoartelor personale, de unde cu avionul au fost transportaţi la Ciudad de Mexico, folosindu-se de documente false. În Mexic erau cazaţi la domiciliul unuia dintre membrii reţelei, iar după ce se formau grupuri de minim cinci persoane, erau transportate până în apropierea frontierei cu SUA. Aici, traversau fluviul Rio Grande cu o barcă pneumatică sau înot, pentru a intra ilegal pe teritoriul SUA, destinaţia finală fiind New York. Traficanţii primeau de la fiecare persoană sume cuprinse între 7.000-10.000 dolari. Cei care nu aveau posibilitatea de a le plăti aceşti bani, erau obligaţi să cerşească sau să muncească până la achitarea datoriei.
Poliţiştii de frontieră au efectuat, sub coordonarea procurorilor DIICOT, mai multe percheziţii domiciliare la membrii reţelei şi au găsit o serie de înscrisuri constând în paşapoarte mexicane, permise de conducere internaţionale, cărţi de alegător mexicane, titluri de călătorie false sau falsificate, dar şi o serie de documente – extrase de cont, chitanţe bancare cu diferite sume de bani de la persoanele traficate ajunse  în SUA. S-a probat obţinerea de către membrii reţelei, de la persoanele traficate, a unor consistente sume în valută, 759.781 euro şi 256.528 dolari, dar şi a unui autoturism marca Mercedes ML 320.
Beneficiind de informaţiile oferite de poliţiştii de frontieră români, o parte din  membrii reţelei au fost arestaţi în Mexic şi SUA pentru uz de documente false, conspirare la introducerea ilegală a cetăţenilor străini în SUA sau pentru trafic de persoane. Capii reţelei, cei patru arădeni, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea călăuzirii pentru trecerea frauduloasă a frontierei unui stat străin, unul dintre ei fiind învinuit şi pentru complicitate la falsuri în înscrisuri oficiale.

Comentarii

comentarii