Acasă Actualitate Regal artistic la Timișoara: Artă din materiale reciclate, concert Ada Milea, dans,...

Regal artistic la Timișoara: Artă din materiale reciclate, concert Ada Milea, dans, ateliere creative și de reciclare, degustări

DISTRIBUIȚI

Instalația care a reprezentat România la Bienala de Design de la Londra ajunge săptămâna aceasta la Timișoara. Vatra Verde este expoziția care a reprezentat vara aceasta pentru prima dată România la prestigiosul eveniment internațional de design, iar de joi va fi expusă la Bastion 2, împreună cu alte lucrări realizate din materiale reciclate. Expozițiile se deschid de joi și vor putea fi admirate până luni inclusiv. 

În plus, au loc concerte, expoziții și ateliere creative. Accesul e gratuit! 

În cadrul evenimentului Caravana Vatra Verde la Timișoara, publicul va putea asista la un program complex, pregătit de Asociația Art Mirror. 

Vineri are loc deschiderea oficială, cu un concert Ada Milea & Alexander Bălănescu, interpretare muzicală la pian cu Teodor Rădulescu, dans performativ cu Vika Medvedeva, DJ Set Flaviu Moldovan și o degustare de vin.

Sâmbătă și duminică au loc ateliere creative și de reciclare unde participanții vor avea ocazia să lucreze practic: ei vor putea recicla și refolosi hârtie, vor picta pe textile, vor modela obiecte din lut, vor deprinde tehnici de desen și vor produce obiecte de decor folosind dopuri de plută. Fiecare atelier este tematic, potrivit pentru adulți și copii de peste 3 ani, iar toate materialele sunt oferite de organizatori.

În plus, în cadrul atelierelor, vor fi realizate trei lucrări colaborative (tehnici mixte și modelaj) care vor fi mai apoi expuse în mai multe orașe europene. Atelierele sunt cu acces liber, pe bază de înscriere aici, iar unele sunt dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere: https://forms.gle/H5e7gDWtBCMBPdrM6.

„Ne bucurăm mult că aducem aceste expoziții la Timișoara, iar concertele, atelierele și activitățile propuse vin să completeze programul din acest weekend. Vă așteptăm cu mult entuziasm la ateliere, la expoziții și la deschiderea de vineri, dar și să donați dopuri de plută”, spune Cristina Cantemir, președintele Asociației Art Mirror.

Campanie de colectare dopuri de plută și expoziții din zeci de kilograme de materiale reciclate

Tot în cadrul Caravanei Vatra Verde la Timișoara are loc o campanie de colectare a dopurilor de plută, la care persoanele care donează dopuri de vin, șampanie sau prosecco primesc premii oferite în funcție de cantitatea pe care o aduc, nu prin tragere la sorți:

  • 1 kg dopuri de plută – 2 coastere fabricate de Asociația Art Mirror
  •  2 kg dopuri de plută – 2 pahare
  • 3-4 kg dopuri de plută – o sticlă de vin
  • 5 kg+ dopuri de plută – un ceas realizat din dopuri de plută

Pe toată durata Caravanei, de joi și până luni inclusiv, publicul va putea admira mai multe lucrări artistice: 

  • Vatra Verde, instalație vie din materiale inovatoare; cuprinde energie regenerabilă, mycelium, obiecte de artă din materiale reciclate, interactivitate, tradiție, poezie, precum și o soluție tehnică prin care vibrațiile plantelor se transformă în sunete.
  • Expoziție cu lucrări realizate de Elisa Plăiașu și Daria Vintilă, care ne arată că și persoanele cu deficiențe de vedere pot produce lucrări de artă
  • Expoziție cu lucrări ale artistului internațional Jacques Herman
  • Expoziție cu instalații și lucrări realizate prin valorificarea materialelor considerate deșeu de către artiștii Asociației Art Mirror: Copacul cu melci, CD Mirror, Aripi și Pană de Păun, realizate din zeci de materiale reciclate, salvate de la aruncare. 
  • Alți artiști care expun: Cristina Cantemir, Cristina Maria Pop, Laura Duduleanu.

„Vom colabora cu Departamentul de Geografie din cadrul Universității de Vest Timișoara, iar împreună cu studenții vom realiza două lucrări colaborative care vor face parte din instalația Vatra Verde. Aceste lucrări vor continua traseul expozițional și vor fi expuse în mai multe orașe din Europa. Una dintre lucrări va simboliza harta României, iar o lucrare colaborativă va fi creată de comunitatea persoanelor cu deficiențe de vedere și va reda harta orașului Timișoara prin simțuri tactile. Ne bucurăm că aceste activități se pot implementa datorită parteneriatelor pe care le avem cu Departamentul de Geografie și cu Asociația Timișoara prin Alți Ochi”, afirmă Cristina Cantemir.

Accesul la toate activitățile din cadrul Caravanei Vatra Verde la Timișoara este gratuit! Timp de 5 zile, de joi,  26 octombrie și până luni 30 octombrie, expozițiile se pot vizita de la ora 10:00 și până seara, la închiderea programului la Bastion 2. 

Detalii, program și înscrieri sunt disponibile aici: 

https://www.facebook.com/events/1668013587019574

Proiect cultural finanțat și organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. De asemenea, proiectul este finanţat de Ministerul Culturii.

Comentarii

comentarii