Acasă Economic Reguli stricte pentru construcţiile din mediul rural

Reguli stricte pentru construcţiile din mediul rural

DISTRIBUIȚI

Modificările aduse Legii calităţii în construcţii, sunt menite să reglementeze domeniul construcţiilor din mediul rural, care până acum se făceau fără proiecte, fără a respecta standardele de siguranţă ale unei construcţii. Astfel, locuitorii de la sate dacă vor să-şi construiască o locuinţă nouă vor respecta reguli stricte. Noua lege stipulează obligațiile privind realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor, a următoarelor cerinţe fundamentale aplicabile: rezistenţă mecanică şi stabilitate; securitate la incendiu; igienă, sănătate şi mediu înconjurător; siguranţă şi accesibilitate în exploatare; protecţie împotriva zgomotului; economie de energie şi izolare termică.
În acest sens, cei care vor să îşi ridice o casă la ţară vor trebui să angajeze un arhitect şi un diriginte de şantier, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii va verifica dacă au fost respectate normele. În atare situaţie, vor creşte însă şi costurile caselor, cu cu cel puţin 5% din preţul unei construcţii pentru un arhitect şi în medie, 2.000 de lei pe lucrare, pentru un diriginte de şantier, care are rolul să certifice faptul că s-a respectat proiectul construcţiei, cantităţile şi calităţile materialelor folosite. Prin lege au responsabilități privind calitatea constructiilor nu numai executantii, dar si investitorii, proprietarii, administratorii, utilizatorii. La lucrările de construcţii se interzice utilizarea de produse pentru construcţii fără certificarea şi declararea, în condiţiile legii, a performanţei, respectiv a conformităţii acestora. Legea prevede amenzi de la 1.500 la 20.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind calitatea in constructii.
Proiectul de modificare a Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții, votat de Parlament, a fost promulgat prin Decret nr. 598/2015 și a devenit Legea 177/2015.

Comentarii

comentarii