Acasă Economic „Reinventarea construcţiilor în România”, oportunitatea arhitecţilor români de a deveni cunoscuţi în...

„Reinventarea construcţiilor în România”, oportunitatea arhitecţilor români de a deveni cunoscuţi în întreaga lume

DISTRIBUIȚI

Fundația Holcim a anunțat oficial, la Timișoara, începerea celei de-a treia ediţii a competiţiei Holcim Awards pentru Construcţii Durabile, iniţiativă susţinută de Fundaţia Holcim pentru Construcţii Durabile, care a invitat arhitecţii români să se înscrie la acest concurs cu premii totale în valoare de 2 milioane de dolari. Competiţia Holcim Awards pentru Construcţii Durabile a luat o amploare deosebită de la o ediţie la alta. Premiile de 2 milioane de dolari de la cea de-a doua ediţie, valoare dublă faţă de prima, au atras o creştere cu peste 65% a numărului de proiecte, idei şi viziuni înscrise, ajungând la peste 5.000, iar la ediţia actuală este aşteptată o majorare similară, datorită creşterii notorietăţii concursului şi a temei sale. Şi în România numărul şi calitatea proiectelor înscrise de arhitecţi sunt aşteptate să crească având în vedere interesul manifestat de aceştia faţă de concurs, tematică, juriu şi premiile în banide la lansarea pe 1 iulie a celei de-a treia ediţii Holcim Awards pentru Construcţii Durabile. Unul dintre principalele avantaje ale concursului este acela că proiectele câştigătoare  vor beneficia de recunoaştere internaţională şi multe dintre cele care au fost premiate la ediţiile anterioare au reuşit ulterior să atragă finanţare şi să se transforme în construcţii durabile. În cadrul primelor două ediţii ale Holcim Awards, România a participat la competiţie cu circa 50 de proiecte înscrise, dintre acestea 9 fiind acceptate în faza europeană, dar niciunul nu a câştigat.
 „Stadiul incipient în care se află cultura sustenabilităţii în România este un avantaj pe care trebuie să îl exploatăm, învăţând din încercările pionierilor in acest domeniu şi construind pe baza succeselor lor. Expunerea la aceste informaţii, la moduri de viaţă şi gândire a unor  promotori de seamă ai construirii sustenabile, le va permite participanţilor să întrezărească felul în care vor fi gândite şi realizate clădirile şi comunităţile de mâine”, Bogdan Drăgănescu, Ambasadorul Holcim Awards, Directorul General al Smart & Pepper Consulting. „Arhitecţii, proiectanţii şi studenţii de la arhitectură şi urbanism din România au acum şansa să-şi depună viziunile şi proiectele într-un concurs internaţional care propune o temă extrem de generoasă şi actuală – sustenabilitatea în construcţii. Pe de o parte, acesta este un concept pe cât de simplu, pe atât de puţin înţeles şi promovat în România. Pe de altă parte, o idee de construcţie care îndeplineşte criteriile sustenabilităţii poate să valoreze 100.000 de dolari, iar viziunea unui student îi poate aduce până la 25.000 de dolari”, a declarat Andreea Nicolae, Manager Comunicare al Holcim România.
Holcim Awards se desfășoară într-o fază regională preliminară, urmată de o etapă globală. În prima fază, primele 3 proiecte clasate la nivel continental se vor decide în 2011 şi vor accede la faza globală a competiţiei, organizată în 2011-2012.  Concursul  are două categorii. Prima categorie este deschisă participanților de orice vârstă pentru proiecte mature la un stadiu avansat de design şi cu o mare probabilitate de execuție. Cea de-a doua categorie, denumită „Next Generation”, se adresează proiectelor şi viziunilor conceptuale, în stadii incipiente de design sau cu o mică probabilitate de execuție. Având în vedere schimbările continue din sectorul proiectelor de dezvoltare durabilă, specialiştii români din construcţii, arhitecţi, proiectanţi, ingineri, dezvoltatori şi firme de construcţii au acum oportunitatea să obţină recunoaşterea internaţională a lucrărilor pe care le vor înscrie în competiţie şi să cunoască cei mai renumiţi arhitecţi din lume. Proiectele pot fi înscrise online pe siteul www.holcimawards.org până la data de 23 martie 2011. Obiectivul principal al competiţiei Holcim Awards este de a stimula dezvoltarea construcţiilor durabile, prin premierea unor proiecte şi viziuni care răspund la cele mai eficiente necesităţi şi provocări ecologice, de mediu şi sociale.
 

Comentarii

comentarii