Acasă Actualitate Relicve dacice la Universitatea de Vest din Timișoara

Relicve dacice la Universitatea de Vest din Timișoara

DISTRIBUIȚI
12973301 421732298026234 1748015269075618067 o
Zeci de obiecte care au aparținut culturii dacice sunt expuse la Universitatea de Vest din Timișoara. Expoziția ”Dacii de la munte – dacii de la câmpie” a fost vernisată joi și poate fi vizitată până la jumătatea lunii mai. Aceasta pune în lumină povestea dacilor pe parcursul celor două secole în care civilizația dacică a strălucit, și anume secolul I î.Hr. și sec I d.Hr. Astfel, secvențe din viața strămoșilor noștri sunt ilustrate atât grafic, prin intermediul unor panouri, cât și prin unelte folosite în agricultură, prelucrarea lemnului, a bronzului, a fierului, sau a altor materiale precum osul, cornul sau sticla. De asemenea, sunt expuse mai multe vase folosite de daci în viața de zi cu zi. Nu lipsesc de la expoziție obiectele care evidențiază comerțul pe care strămoșii noștri îl făceau cu alte popoare, dar și arme folosite în război. În altă ordine de idei, puteți afla detalii și despre viața spirituală a dacilor. 
”Diferențele sunt date în mare parte de relieful în care locuiau strămoșii noștri. La munte, locuințele erau realizate din lemn și piatră, iar viața spirituală, evident se desfășura în lăcașuri de acest gen. Specifică zonei de munte este și ceramica pictată, care ilustrează diverse scene mitologice, greu de descifrat însă. La câmpie, pentru construcția caselor erau folosite materiale precum paie, trestie sau lut. În siturile de la câmpie au fost descoperite gropi ritualice în care se aduceau ofrande, fiind depuse diverse tipuri de vase și materiale organice. Din expoziția noastră nu lipsesc piese din care era confecționat plugul de fier, agricultura fiind una dintre cele mai răspândite ocupații în rândul dacilor. Pot fi observate și vârfuri de săgeți sau de lance, lingouri de fier, sau chiar vase pentru iluminat”, a spus Iosif Vasile Ferencz, cercetător la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Multe dintre obiectele expuse au fost descoperite în situl Unip – Dealul Cetățuica, aflat în județul Timiș, precum și în situri aflate în zona de munte: Grădiștea Muscelului, Costești, Piatra Roșie, Ardeu, Fețele Albe sau Piatra Coziei.
Expoziția poate fi vizitată de timișoreni până la mijlocul lunii mai. Evenimentul este organizat de Universitatea de Vest din Timișoara și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, alături de colaboratorii: Asociația ArheoVest Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Consiliul Județean Hunedoara și Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara.

Comentarii

comentarii