Acasă Actualitate Repere Arheologice Bănățene – in memoriam dr. Alexandru Szentmiklosi (1971–2019)

Repere Arheologice Bănățene – in memoriam dr. Alexandru Szentmiklosi (1971–2019)

DISTRIBUIȚI

Conferința in memoriam dr. Alexandru Szentmiklosi (1971–2019). Muzeul Național al Banatului din Timișoara a organizat cea de-a XXXV-a ediție a simpozionului „Repere Arheologice Bănățene”, în perioada 5 -7 iunie, la Coronini, în Caraș Severin, la care au participat specialiști în domeniu din opt județe.

Cu acest prilej, au fost prezentate rezultatele cercetărilor arheologice sistematice și preventive, dar și ale analizelor interdisciplinare folosite în arheologie, având ca punct comun – Banatul românesc.

Pe lângă arheologii muzeelor bănățene au participat colegi din București, Sibiu, Arad, Satu Mare, Iași, Zalău și Cluj.

Reprezentanții MNB Timișoara au subliniat faptul că manifestarea a fost un bun prilej de întâlnire al arheologilor bănățeni și nu doar, perpetuând tradiția acestui simpozion de a prezenta și discuta ultimele descoperiri, dar și rememorarea poveștilor din timpul vechilor săpături.

Ediția din acest an a fost organizată în memoria regretatul arheolog și muzeograf Alexandru Szentmiklosi, reputat arheolog și istoric timișorean care și-a dedicat cariera studierii epocii bronzului central europene și promovării istoriei și monumentelor arheologice bănățene.

Acesta a fost un excelent pedagog și a îndrumat pașii unor numeroase generații de elevi și studenți pe calea arheologiei. Cea mai importantă regulă pe care a oferit-o apropiaților săi a fost cea a corectitudinii în săpătură, preferând să renunțe la confortul personal decât să facă rabat de la calitatea cercetării arheologice. El a devenit coordonatorul mai multor proiecte de cercetare internațională care au vizat studierea preistoriei Banatului. Cel mai important dintre acestea se leagă de situl de la Cornești-Iarcuri, cea mai mare fortificație preistorică cunoscută până în prezent în Europa. 

Activitatea științifică a lui Alexandru Szentmiklosi este prea vastă pentru a fi expusă în câteva rânduri.

Pasionat al muncii de teren, a participat la zeci de șantiere arheologice în țară, dar și în străinătate. A publicat numeroase studii în reviste prestigioase locale, naționale sau internaționale. S-a ocupat de promovarea în mediul public a rezultatelor cercetărilor sale prin articole de presă sau conferințe publice. Munca începută de el va fi dusă la bun sfârșit de cei ce i-au fost apropiați și dragi -este mesajul MNB Timișoara.

Comentarii

comentarii