Acasă Eveniment Revista „Petru Cârdu”, în dezbatere la Vârşeţ

Revista „Petru Cârdu”, în dezbatere la Vârşeţ

DISTRIBUIȚI

29 ianuarie varset 1

Zeci de elevi şi profesori de la Liceul „Borislav Petrov Braca” din Vârşeţ (Serbia) au participat, alături de reprezentanţi ai ONG-ului Uniunea Europeană Banat din România (UEBR), la o dezbatere despre revista „Petru Cârdu”.

Evenimentul a avut loc la sediul liceului din Serbia, fiind parte din proiectul „Banatul Istoric, Spaţiul Intercultural Româno-Sârb”, finanţat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.

Proiectul include şi editarea revistei „Petru Cârdu”, care va ajunge în curând la numărul 4. Primul număr a fost dedicat chiar poetului Petru Cârdu, operei sale şi eforturilor sale de a traduce în limba sârbă cele mai importante scrieri ale unor poeţi români. Al doilea număr al revistei a avut ca punct de plecare enciclopedia electronică Banaterra, proiect al publicistului Duşan Baiski, care are scopul de a pune la un loc, în mai multe limbi, tot ceea ce se poate aduna cu privire la trecutul şi prezentul Banatului istoric. Temele celui de-al treilea număr al revistei au fost activităţile culturale şi educaţionale din cadrul proiectului „Banatul Istoric, Spaţiul Intercultural Româno-Sârb”. Al patrulea număr al revistei „Petru Cârdu” va cuprinde perspective ale istoricilor bănăţeni despre Banatul istoric.

29 ianuarie varset 3

Alături de cadre didactice de la Liceul „Borislav Petrov Braca” din Vârşeţ, la dezbatere au participat soţia regretatului poet Petru Cârdu, jurnaliştii Lia Lucia Epure şi Florin Puşcaş. Dezbaterile s-au axat pe legăturile culturale dintre Banatul românesc şi Banatul sârbesc, tradiţiile şi valorile Banatului istoric, precum şi importanţa eforturilor de a menţine vie legătura dintre comunităţile aflate de o parte şi de alta a graniţei.

Banatul istoric este o regiune cu tradiţie multiculturală, multietnică şi multiconfesională. Un exemplu de convieţuire şi toleranţă. Dincolo de mândria de a trăi în Banat, de plăcerea de a cunoaşte istoria şi tradiţiile locului, este important să depăşim simpla cunoaştere a faptelor. Este important să ne descoperim valorile morale comune, pentru a ne clădi un viitor comun, într-o Europă a regiunilor. Prin revista «Petru Cârdu» dorim tocmai să ducem mai departe această educaţie interculturală”, a declarat Florin Puşcaş.

29 ianuarie varset 2

La final, elevii liceului „Borislav Petrov Braca” din Vârşeţ au citit fragmente din cele trei numele ale revistei „Petru Cârdu” şi recitat poezii în limbile română şi sârbă.

Proiectul „Banatul Istoric, Spaţiul Intercultural Româno-Sârb” este derulat de Uniunea Europeană Banat din România, organizaţie membră a Uniunii Federaliştilor Europeni, în parteneriat cu Comuna Literară Vârşeţ – Knjizevna opstina Vrsac (KOV), Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Muzeul Satului Bănăţean Timişoara şi Liceul „Borislav Petrov Braca” din Vârşeţ.

Comentarii

comentarii