Acasă Economic Revolta fermierilor din Timiș și Arad, față de intenția unui deputat de...

Revolta fermierilor din Timiș și Arad, față de intenția unui deputat de a modifica legea petrolului

DISTRIBUIȚI

Spre disperarea fermierilor din Timiș și Arad, deputatul de Timiș, Slavoliub Adnagi, a introdus două amendamente șoc în legea petrolului, care vin în sprijinul firmelor străine de prospecțiuni și lovesc puternic în agricultura din Banat. Gestul parlamentarului a trezit o revoltă puternică în câmpia de vest, unde are loc cea mai grea luptă dintre agricultori și petroliștii care vor să acapareze pământul fermierilor în căutarea petrolului și gazelor.

Despre efectele negative ale acestei legi abuzive, agricultorii au discutat și cu ministrul Adrian Oros în vizita lui la Arad și Timișoara, de săptămâna trecută.

Avocatul Florin Bornea din Arad a atras atenţia printr-un text impresionant lansat pe pagina sa de facebook despre această situație halucinantă cu care se vor confrunta fermierii.

”Contrar Deciziilor Curții Constituționale nr. 585/2018 și 621/2018, prin care s-a stabilit foarte clar că, pentru efectuarea de operațiuni petroliere, titularul acordului petrolier trebuie să obțină un drept de folosință asupra terenurilor de la proprietari, deputatul Slavoliub Adnagi, a strecurat 2 amendamente la proiectul de aprobare a OUG nr. 27/2020 care intră la vot în Camera Deputaților, prin care dorește să se acorde drept de servitute companiilor petroliere pentru prospecțiuni geologice și geofizice asupra tuturor perimetrelor petroliere, care doar în vestul țării sunt în număr de 12, având o suprafață de aproape 1000 kmp fiecare”, atenționează avocatul Bernea, pe Facebook.

Fermierii din Timiș și Arad sunt revoltați și șocați, fiindcă -susțin ei – un deputat aflat în slujba statului român vine în sprijinul companiilor străine de petrol, prin modificarea acestei legi, lovind în fermierii locali, pe care ar trebui să îi apere.

În continuare avocatul Bernea a mai precizat: ”Astfel, se dorește instituirea unui drept de servitute în favoarea companiilor petroliere fără nicio limită cu privire la categoria de folosință a terenurilor: intravilan sau extravilan, construit sau nu, cu plantații sau nu, etc. Cu alte cuvinte, se poate distruge orice construcție, plantație sau cultură din vestul țării, fără nicio limită, doar pentru o simplă prospectare geologică! Se dorește să nu se mai acorde titularului dreptului de proprietate nicio rentă pentru zilele în care este folosit terenul, doar despăgubiri pentru pagubele produse! Așadar, proprietarii trebuie să pună la dispoziția companiilor petroliere în mod gratuit terenurile proprietatea lor! Singura limită a companiilor petroliere în a intra pe un teren, dacă legea se va adopta în forma aflată în dezbatere, este disponibilitatea acestora de a despăgubi proprietarul pentru pagubele produse. Cu alte cuvinte, dacă se va dori pedepsirea vreunei persoane mai vocale împotriva acestor companii petroliere, i se poate demola afacerea, casa, plantația, iar proprietarul nu are dreptul decât să încaseze despăgubirea pe construcția distrusă și să o ia de la zero”.

Agricultorii sunt foarte îngrijorați de intenția de modificare a acestei legi a petrolului, fiindcă multe firme de prospecțiuni sunt falimentare și dacă promit că vor oferi despăgubiri fermierilor nu vor avea resurse să plătească. Prin urmare, fermierii se tem că ei vor rămâne cu terenurile și culturile distruse, indiferent că se va găsi petrol sau nu.

Avocatul Bernea speră să nu fie votate amendamentele: ”Sperăm ca deputații din Parlamentul României să realizeze vădita neconstituționalitate a acestor amendamente și să le respingă, în caz contrar se va instaura dictatura companiilor petroliere în toată România, și în special în vestul țării, din Satu Mare, până în Caraș, în toate perimetrele petroliere concesionate, de la EX – 1 Voivozi până la EX 12 – Crai Nou. Iar cine va îndrăzni să se ridice contra lor, i se va putea distruge casa, afacerea, plantația sau cultura și va primi în schimb doar despăgubirea pe acestea! Mai multe detalii se pot citi la adresa  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect…Trebuie remarcat, de asemenea, că aceste amendamente au fost introduse în mod direct în dezbatere în fața Camerei Deputaților, care este camera decizională, fără a fi discutate și la Senat, cu încălcarea gravă a principiului bicameralismului”.

Ce spun cele două amendamente ?

Unul dintre amendamente aduse de deputatul Adnagi Slavoliub arată așa: “Art. 7 – (1) Asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare și asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare operațiunilor petroliere de explorare și cercetare prin achiziție de date geofizice și geologice, fără edificarea de construcții, se instituie. În același spirit, printr-o astfel de formulare s-ar înlesni interpretarea că acele operațiuni petroliere pentru realizarea cărora nu este necesară edificarea vreunei construcții la suprafață sau subterane și, în consecință, nu se impune a avea un drept real de folosință, fiind necesar și suficient doar dreptul de servitute legală, înțeles ca și concept juridic consacrat, de limitare temporară, și nu perpetuă, a dreptului de proprietate pentru activități de interes public general. – rol de clarificare: pentru operațiuni temporare de prospectare (explorare, cercetare), care durează de la o oră pe o parcela de aproximativ 5 ha la aproximativ patru luni pentru o suprafață de 50.000 ha, care nu presupun staționarea pe teren, săpături, construcții, modificări ale terenului sau deposedarea în favoarea titularului de acorduri și/sau permise, un drept de servitute legală, cu obligarea titularului de acorduri și/sau permise la plata despăgubirilor conform prevederilor art. 10 alin. (2) sau, în cazul unei operațiuni anuale, a unei rente, conform alin.(2) al prezentului articol”.

Al doilea amendament adus de Adnagi Slavoliub suna așa: ”Exercitarea dreptului de servitute legală stabilit potrivit prevederilor alin. (1) se face contra plății despăgubirilor sau a unei rente anuale, dupăcaz,către utilizatorii sau proprietarii terenurilor afectate de acesta, pe baza convenției încheiate între părți cu respectarea prevederilor legale, în termen de 60 de zile de la comunicarea către proprietarii de terenuri a unei notificări scrise din partea titularilor de acorduri şi/saupermise”. Încazul în care părţile nu ajung la un acord de voinţă în termenul prevăzut la alin. (2), stabilirea cuantumului rentei sau despăgubirii se va face de către instanţă, în condiţiile legii.»”

Legea a fost supusă la vot săptămâna trecută, dar fiind o lege foarte dubioasă a fost trimisă înapoi comisiilor deputaților pentru reanalizare. Urmează să se revoteze în această săptămână.

Comentarii

comentarii