Acas─â Actualitate Revolta medicilor

Revolta medicilor

688
DISTRIBUIȚI

Conform proiectului Legii unice a salarizării bugetarilor, doctorii vor fi trecuţi în rândul funcţionarilor publici

“Medicina este o meserie liberal─â. Nu are nicio leg─âtur─â cu func┼úionarii publici”, a declarat medicul Octavian Cre┼úu, directorul Spitalului Municipal de Urgen┼ú─â Timi┼čoara.

Proiectul Legii unice a salariz─ârii bugetarilor i-a revoltat pe medicii din Timi┼čoara ┼či din ├«ntreaga ┼úar─â, fiindc─â ei vor fi inclu┼či ├«n r├óndul func┼úionarilor publici. Doctorii sus┼úin c─â e o grav─â eroare, fiindc─â meseria de doctor a fost, este ┼či tebuie s─â r─âm├ón─â o meserie liberal─â. “Medicina este o meserie liberal─â. Nu are nicio leg─âtur─â cu func┼úionarii publici”, a declarat medicul Octavian Cre┼úu, directorul Spitalului Municipal de Urgen┼ú─â Timi┼čoara. “Este o eroare. E clar.
Cum să fim funcţionari publici? Suntem medici.
Cui i-o fi venit ideea asta, să includă medicii în rândul funcţionarilor publici?
Categoric nu se poate. Este o anomalie”, a declarat medicul Aurora Heim, pre┼čedintele Asocia┼úiei Rom├óne Alzheimer Timi┼čoara.
Doctorul Mihai Gafencu, fostul director al Spitalului “Louis ┼óurcanu” Timi┼čoara, este ┼či el foarte mirat de aceast─â form─â a proiectului de lege.
„Func┼úionari publici pot fi doar cei din institu┼úiile deconcentrate ce ┼úin de S─ân─âtate.
E surprinzător că pe un medic vor să îl identifice cu un funcţionar public.
Meseria de medic este o meserie liberal─â, de aceea avem ┼či dreptul de liber─â practic─â pe persoan─â fizic─â autorizat─â”, a spus Gafencu.

O grav─â eroare

Colegiul Medicilor din Rom├ónia (CMR) solicit─â ├«n mod imperativ consult─âri ├«n vederea ├«ndrept─ârii inechit─â┼úilor cuprinse de proiectul de Lege unic─â a salariz─ârii bugetarilor care ├«i afecteaz─â grav pe medici. „CMR a sus┼úinut ┼či sus┼úine o lege unic─â a salariz─ârii bugetarilor.
Criteriile pe baza c─ârora se face salarizarea din proiectul de lege denot─â ├«ns─â un mod de g├óndire egalitarist ┼či nu con┼úin elemente legate de importan┼úa ┼či responsabilitatea social─â a diferitelor categorii profesionale.
Consider─âm c─â includerea medicilor ├«n categoria func┼úionarilor publici, chiar ┼či numai din perspectiva salariz─ârii, reprezint─â o grav─â eroare.
Solicit─âm men┼úinerea excluderii profesiei medicale din categoria func┼úionarilor publici”, a declarat prof. dr. Vasile Ast─âr─âstoae, pre┼čedintele CMR. Potrivit art. 375, din Legea privind reforma ├«n domeniul s─ân─ât─â┼úii, medicul nu este func┼úionar public.
Excluderea medicului din categoria func┼úionarilor publici a fost f─âcut─â av├óndu-se ├«n vedere pe de o parte faptul c─â medicul este obligat la devotament exclusiv fa┼ú─â de pacient, iar pe de alt─â parte, el este independent ┼či are drept de decizie exclusiv─â asupra activit─â┼úii sale, neput├ónd fi ├«ntr-o rela┼úie de subordonare.
Activitatea medicului este una independent─â, la baza ei fiind un contract de munc─â ┼či nu un act de numire pe func┼úie.
„De┼či num─ârul de medici din Rom├ónia este insuficient, iar migra┼úia ├«ngrijor─âtoare, proiectul de lege men┼úine o salarizare inacceptabil de mic─â.
Principalul motiv pe care medicii îl invocă atunci când părăsesc România este salarizarea sub orice critică în raport cu veniturile din Uniunea Europeană.
Pare cel pu┼úin inexplicabil c─â dup─â ce ├«n Raportul Comisiei Preziden┼úiale se men┼úioneaz─â ├«n mod expres c─â venitul minim al unui medic trebuie s─â fie egal cu trei salarii medii pe economie, proiectul de lege impune restric┼úii ┼či compara┼úii uneori jignitoare pentru aceast─â profesie”, a ad─âugat Vasile Ast─âr─âstoae.

Comentarii

comentarii