Acasă Actualitate Revoltător! Spectacolul ”O scrisoare pierdută”, jucat la lumina lanternelor pe scena Teatrului...

Revoltător! Spectacolul ”O scrisoare pierdută”, jucat la lumina lanternelor pe scena Teatrului Național din Timișoara – video

DISTRIBUIȚI

Situație revoltătoare la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. O pană de curent, survenită joi seara, în zona centrală a orașului, a făcut ca spectacolul ”O scrisoare pierdută” să se desfășoare la lumina lanternelor telefoanelor din public.

 

”Show must go on! Spectacolul O scrisoare pierdută  pe scena Teatrului Național din Timișoara a rămas pe întuneric aseară.

Enel lasă mare parte din Timișoara în beznă. Publicul aprinde lanternele telefoanelor și spectacolul a putut continua până la finalul primei părți. Își aduce cineva aminte cum era înainte de 1989? Astăzi, în continuare, când statul stinge lumina, publicul o aprinde”, au transmis reprezentanții Teatrului Național Timișoara, pe pagina de facebook a instituției.

Chiar în anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Culturală Europeană, Enel a lăsat pe întuneric zeci de mii de timișoreni, localuri și instituții publice din centul orașului.

”Continuarea spectacolului de către actorii Teatrului Național din Timișoara la lumina lanternelor din telefoane a fost o alegere asumată de publicul Teatrului Național, răspuns pe care spectatorii l-au dat binecunoscutului actor timișorean Ion Rizea, interpretul rolului Nae Cațavencu, în dubla lui calitate de actor și director general adjunct.

Iluminarea scenei finale de către public, susținerea jocului actorilor prin lumina telefoanelor mobile ale publicului Teatrului Național are o încărcătură uriașă: dovedește că  România se dezvoltă cu adevărat prin cultură, că opțiunea pentru teatru înseamnă civism, că – dincolo de toate exemplele negative – societatea este mult mai educată și mai implicată organic decât ne-ar lăsa să mai credem stridențele din spațiul public.

Cufundarea în întuneric a Sălii Mari a Teatrului Național a declanșat – iată – lumina. Reacția aproape instantanee a publicului dovedește fără putință de negare că nu întâmplător Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în 2023, că Timișoara este orașul în care implicarea spectatorului, a cetățeanului în actul performativ reprezintă un reflex natural, cultural și este nemijlocită.

Aseară, 9 februarie 2023, Teatrul demonstrează că oamenii din sala de spectacol sunt împreună cu adevărat, în cel mai profund, pozitiv și veritabil sens al cuvântului”, transmit reprezentanții TNTm.

Comentarii

comentarii