Acasă Actualitate Revoluţia de la 1848 naşte conflicte între UDMR Timiş şi primarul Timişoarei

Revoluţia de la 1848 naşte conflicte între UDMR Timiş şi primarul Timişoarei

DISTRIBUIȚI

udmr robu coloana fidelitatii

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat că reamenajarea Pieţei Bălcescu prevede şi amplasarea în viitorul sens giratoriu a unui monument cunoscut sub numele de „Coloana Fidelităţii”. În prezent, monumentul se află în Cimitirul din Calea Lipovei.

 

UDMR Timiş: Monumentul este „un simbol jignitor pentru comunitatea maghiară a oraşului”

Vestea scoaterii „la lumină” a monumentului nu a fost pe placul Filialei Timiş a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Printr-o scrisoare deschisă, preşedintele UDMR Timiş, Halász Ferenc, şi deputatul UDMR de Timiş, Molnár Zsolt, îi cer primarului să retragă iniţiativa amplasării monumentului în Piaţa Bălcescu.

Am aflat despre intenţia dvs. de a ridica în centrul sensului girator ce urmează a fi realizat în piaţă „Coloana Fidelităţii”, dăruită în 1853 Timişoarei de către împăratul Francisc Iosif I, ca semn al recunoştinţei sale pentru rezistenţa manifestată în timpul Revoluţiei şi luptei pentru libertate din 1848-49. Presupunem că sunteţi informat despre faptul că, în forma sa originală, monumentul preamărea prin mai multe figuri alegorice devotamentul populaţiei oraşului faţă de casa de Habsburg, iar revoluţionarii maghiari erau reprezentaţi de personaje hidoase. De asemenea, cu siguranţă aveţi cunoştinţă despre faptul că, la insistenţele populaţiei maghiare a oraşului, în 1855, figurile monstruoase au fost îndepărtate, iar în 1936, autorităţile române din acel timp au mutat monumentul în cimitirul din Calea Lipovei. Noi, conducătorii UDMR din judeţul Timiş, în calitate de reprezentanţi ai comunităţii maghiare din oraş şi din judeţ, luăm act cu profundă îngrijorare şi respingem hotărât această iniţiativă, care reînvie idei şi principii depăşite, de asemenea, lezează demnitatea maghiarilor din oraş, din judeţ, din regiune şi din întreaga Românie. În opinia noastră, gestul reinstalării monumentului nu contribuie în nici un fel la imaginea Timişoarei moderne, cel mai mare oraş al porţiunii occidentale a ţării, iar semnificaţia lui periclitează obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană, pentru care candidează oraşul. În Europa secolului al XXI-lea, nu putem fi competitivi cu principii din secolul al XIX-lea, iar Banatul, renumit pentru toleranţa sa etnică, nu îşi poate permite să-i fie pusă sub semnul întrebării alinierea la valorile Europei. (…) Reinstalarea monumentului echivalează cu negarea diversităţii, a respectului etnic şi al realizărilor pozitive ale trecutului comun. Prin urmare, vă adresăm solicitarea de a vă retrage iniţiativa şi de a nu plasa în spaţiul public un simbol care este jignitor pentru comunitatea maghiară a oraşului”, se arată în scrisoarea trimisă de UDMR Timiş.

Nicolae Robu: „Nu trebuie să fim talibani”

În dimineaţa zilei de marţi, 30 iulie, primarul Nicolae Robu a comentat reacţia UDMR. Acesta a afirmat că îşi menţine propunerea de amplasare a monumentului în Piaţa Bălcescu şi că îi va invita pe reprezentanţii comunităţii maghiare la o discuţie.

Coloana Fidelităţii este un monument care a fost dăruit oraşului Timişoara de curtea imperială de la Viena, în acea perioadă când în toată Europa au fost mişcări revoluţionare, cu diverse tulburări. A fost dăruit în semn de recunoştinţă pentru cei care au luptat să ţină lucrurile în starea în care erau, până la ajungerea trupelor imperiale. Nu trebuie să tratăm lucrurile cu patimă. Nu pot să cedez presiunilor UDMR. Eu îi invit cu tot respectul la o discuţie. Sper ca ei să nu iasă din spiritul Timişoarei. Eu am spus întotdeauna că Timişoara are nişte valori pe care nu le are orice oraş. Avem multiculturalitate, multireligiozitate şi putem continua. De-a lungul secolelor, exceptând anumite momente, ne-am respectat, indiferent de schimbările de pondere ale populaţiei. Să nu dăm unui proiect conotanţii etnice. Nu au ce căuta. Îmi sunt la fel de dragi şi de apropiaţi toţi cetăţenii Timişoarei, indiferent de limba pe care o vorbesc, de cultura lor, de istoria cu care fiecare are dreptul să se mândrească. Monumentul are valoare artistică şi semnificaţie istorică pentru acea perioadă, aşa cum a fost. E scos dintr-un cimitir şi adus într-un loc vizibil, într-o piaţă. Ar fi oare normal să lăsăm un monument de asemenea valoare ascuns într-un cimitir? Lansez acest mesaj de unitate, de înţelegere profundă a lucrurilor. Cred că putem să trăim în continuare ca fraţii în acest oraş. Nu trebuie să fim talibani. Trebuie să înţelegem istoria în toată complexitatea ei. Pe acest monument nu vor apărea lucruri jignitoare la adresa vreunei comunităţi”, a declarat Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii