Acasă Actualitate Revolver asemănător celui al lui „Mărgelatu” şi un „muzeu” cu piese furate,...

Revolver asemănător celui al lui „Mărgelatu” şi un „muzeu” cu piese furate, expus la Muzeul de Istorie a Banatului

DISTRIBUIȚI

Margelatu - 3Un revolver asemănător celui folosit de personajul Mărgelatu în filmul „Trandafirul galben”, dar şi un adevărat muzeu în miniatură, format din peste 50 de piese de tezaur sau de patrimoniu de fond furate, care a fost descoperit recent la domiciliile a trei persoane din vestul ţării, au fost expuse de poliţişti, miercuri, la Muzeul de Istorie a Banatului din Timişoara.
Scopul acţiunii a fost acela de a conştientiza populaţia, pe de-o parte, asupra faptului că nu au voie să umble şi mai ales să ridice piese din şantierele arheologice, pe de altă parte, că dacă descoperă astfel de odoare trebuie să le predea poliţiei sau muzeelor, în niciun caz nu au voie să le păstreze.
„În momentul de faţă, toate aceste bunuri sunt expertizate de către experţi din cadrul Ministerului Culturii, monedele ridicate sunt deja la Bucureşti pentru expertizarea de către un specialistul acreditat de către Ministerul Culturii, urmând să se stabilească dacă aceste bunuri sunt de patrimoniu cultural mobil, fie de tezaur, fie de fond”, a declarat miercuri comisar-şef Cornel Amza, din cadrul Poliţiei Timiş, într-o conferinţă de presă.
Potrivit muzeografului Zoran Marcov de la Muzeul de Istorie a Banatului, multe dintre aceste piese nu există în patrimoniul muzeului, iar unele sunt total necunoscute până acum, ceea ce le face cu atât mai valoroase patrimonial.
„Noi nu avem asemenea piese la Muzeul Banatului, deci merită să fie clasate în patrimoniul cultural, în categoria tezaur. Sperăm că după ce vor fi analizate vor ajunge în patrimoniul Muzeului Banatului. Sunt 30 de arme de foc, 17 arme albe şi o archebuză. Ţeava de archebuză este cea mai valoroasă, estimăm că este din secolul XVI. De asemenea, mai avem şi un pistol din secolul XVII, care se vinde cu câteva mii de euro, dar şi un revolver asemănător cu cel al lui „Mărgelatu”„, a afirmat Zoran Marcov.
În ceea ce-i priveşte pe suspecţi, cercetările continuă, până acum fiind efectuate mai multe percheziţii şi audiate mai multe persoane, pentru că se doreşte să se ajungă la persoanele care au sustras efectiv aceste piese de patrimoniu şi care, eventual, li le-au vândut posesorilor „muzeului” de-acasă.
„Cercetările continuă, noi dorim să ajungem la persoanele care au ajuns la aceste bunuri şi care le-au sustras din situri arheologice, acelea vor fi principalele persoane trase la răspundere. Contează enorm de mult ca aceste bunuri să fie descoperite în contextul lor natural, pentru că scoase din context se pierde foarte mult din valoarea lor ştiinţifică şi istorică”, a adăugat Amza.
El a mai precizat că în ultima perioadă a crescut numărul tranzacţiilor cu astfel de bunuri în urma mediatizării excesive a descoperirilor arheologice, mai ales când este vorba despre piese numismatice. „A crescut şi numărul deţinătorilor legali de detectori de metale şi au tendinţa de a descoperi astfel de comori”, a conchis comisar-şef Cornel Amza.

Comentarii

comentarii