Acasă Eveniment Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei: „Am găsit la Reşiţa magistraţi cu opinii foarte...

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei: „Am găsit la Reşiţa magistraţi cu opinii foarte bine consolidate”

DISTRIBUIȚI

IMG 13022015 104933Înaltul demnitar este primul ministru de resort care vizitează Caraş-Severinul, după 18 ani

De la Valeriu Stoica, încoace, adică din 1996, nici un ministru al Justiţiei nu a mai venit în Caraş-Severin. A găsit, însă, cu cale să facă acest lucru, actualul deţinător al acestui portofoliu,  Robert Cazanciuc. Procuror la origini, unul, se spune, „cu vederi mai largi”, fost purtător de cuvânt al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu o carieră în Ministerul Afacerilor Externe, Robert Cazanciuc a efectuat o vizită foarte naturală şi oarecum discretă, la Tribunalul Caraş-Severin. Prezenţa sa a girat o investiţie de bun augur pentru cea mai importantă instanţă din judeţ, anume alocarea unui milion de lei pentru extinderea, prin mansardare, a spaţiului de lucru al instituţiei. E un proiect mai vechi, din 2012, care însă nu a primit până acum finanţare. Alocarea bugetară face parte dintr-un program naţional de consolidare a infrastructurii instanţelor de judecată, Tribunalul Caraş-Severin numărându-se printre cele 12 obiective de investiţii din ţară.
„Lucrurile nu arată rău, la Tribunalul Caraş-Severin, dar, sigur, se poate şi mai bine, a transmis ministrul Robert Cazanciuc jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă. Am găsit o instanţă în condiţii decente, cu judecători care au opinii foarte bine consolidate, mai ales pe civil. De aceea, îi şi luăm pe colegii de la Reşiţa, în calitate de consultanţi, pe proiectele Ministerului Justiţiei. Ci toate că e  nevoie de investiţii importante, din punctul nostru de vedere, în judeţ, tot la resursa umană ajungi şi am întâlnit aici oameni dăruiţi profesiei. Sistemul are nevoie în acest moment şi de magistraţi dar mai ales de personal de suport. Din păcate, însă, vom avea mai degrabă redistribuiri de personal, de la instanţele care se vor reorganiza. Am vorbit astăzi şi cu mai mulţi avocaţi din Baroul reşiţean, ei sunt un important partener de dialog şi chiar îi rog să ne transmită doleanţele sau ideile lor, pentru a le putea cuprinde î proiectele de legi.”
Robert Cazanciuc a răspuns mai multor întrebări ale ziariştilot, referindu-se la necesitatea exprimată în general la nivelul societăţii civile, de a fi confiscate averile ilicite.
„Confiscarea averilor ilegale trebuie să meargă până la capăt, a spus demnitarul, dar trebuie şi să avem ce confisca, spune demnitarul. Încercăm să organizăm, la Ministerul Justiţiei, o agenţie specializată, după model european, cel mai probabil francez. E vorba de o structură de 20-30 de oameni, foarte bine pregătiţi, care să-i consilieze pe magistraţi să pună scchestru asigurator.”
Cât despre proiectul de lege al insolvenţei persoanei fizice, Robert Cazanciuc crede că este unul de care societatea are nevoie dar o lege în acest sens trebuie să fie mai întâi funcţională. De aceea, Ministerul Justiţiei susţine crearea unei structuri administrative care să gestioneze majoritatea cazurilor, înainte de a ajunge la instanţă. În general, cei din sistem se tem de o avalanşă de cazuri, odată ce legea ar intra în vigoare.

Comentarii

comentarii