Acasă Sănătate Robotul medical Da Vinci aşează chirurgia oncologică timişoreană într-un club select, spun...

Robotul medical Da Vinci aşează chirurgia oncologică timişoreană într-un club select, spun specialiştii

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara a finalizat proiectul prin care a putut fi achiziţionat robotul ultraperformant Da Vinci, folosit în operaţiile oncologice şi care aşează chirurgia timişoreană într-un club select, a declarat, miercuri, prof. univ. dr. chirurg Lazăr Fulger, coordonatorul proiectului.
Robotul a fost achiziţionat prin proiectul intitulat „Studiu multicentric privind utilizarea abordului robotic în corelarea scăderii nivelului de adipokine circulante din obezitate cu riscul apariţiei cancerului pelvin” ROBOCAPE (RObotic – OBezitate – CAncer PElvin), fiind instalat la Spitalul Judeţean Timişoara.
„Robotul ultraperformant Da Vinci achiziţionat în cadrul proiectului a făcut ca Timişoara să intre în clubul select al medicinei robotice internaţionale. Sunt 15 pacienţi care au fost operaţi în cursul procedurilor de verificare a aparaturii achiziţionate în cadrul platformei de cercetare, 10 cancere de rect, 3 cancere de col uterin şi 2 cancere de prostată. Riscurile sunt ca la orice intervenţie, dar dat fiind marea acuitate a imaginii şi buna vizibilitate în spaţii înguste, riscul de a face o leziune este mult mai mic decât în alte operaţii”, a afirmat prof. univ. dr. chirurg Lazăr Fulger.
Potrivit chirurgului, utilizarea roboticii oferă o paletă largă de avantaje, între care creşterea posibilităţii de a efectua o operaţie corectă din punct de vedere oncologic şi creşterea calităţii vieţii, putându-se evita incontinenţa urinară după operaţiile de prostată, dar şi anusul contra naturii, în unele situaţii, în cancerele de rect.
Şase chirurgi au învăţat deja să lucreze cu „mâna robotică”, iar mai departe echipa îşi va perfecţiona tehnicile şi se vor aborda cât mai multe operaţii, spune managerul de proiect.
„Proiectul a fost gândit ca un lanţ trofic, în care fiecare element component este obligatoriu prezent. Etapele sunt în felul următor: se pune diagnosticul, urmează îndepărtarea tumorii, pe care o dai mai departe studiului la laboratorul de anatomie patologică”, a explicat Lazăr Fulger, şeful Clinicii II Chirurgie a Spitalului Judeţean Timişoara.
O astfel de intervenţie se ridică la 6.000 de euro, dar avantajele sunt multiple, iar în perioada următoare 150 de pacienţi vor beneficia de serviciile acestui robot.
Proiectul a fost derulat împreună cu Clinica II Chirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara începând cu data de 1 septembrie 2014 şi a beneficiat de cofinanţare prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, în calitate de Organism Intermediar, în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.
Valoarea totală a proiectului conform contractului de finanţare este de 19.000.000 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 19.000.000 de lei (16.199.400 de lei prin FEDR şi 2.800.600 de lei de la bugetul naţional).
Prin intermediul proiectului s-au realizat crearea şi dotarea a patru laboratoare ca platfomă de cercetare şi bază materială în următoarele cercetări legate de tratamentele inovatoare ale cancerului rectal şi prostatic, respectiv terapia cu anticorpi monoclonali şi terapia genică ce presupun utilizarea abordului minim invaziv de injectare loco-regională a noilor terapii, în vederea distrugerii antigenelor tumorale şi prevenţiei apariţiei metastazelor solide la distanţă.

Comentarii

comentarii