Acasă Actualitate Robu, nemulţumit de cei care „dau” întuneric noaptea, în loc de lumină

Robu, nemulţumit de cei care „dau” întuneric noaptea, în loc de lumină

DISTRIBUIȚI

intuneric timisoaraEnelul s-a obişnuit să furnizeze noaptea întuneric în Timişoara. Nu mai departe de joia trecută, în zona Jiul – Circumvalaţiunii – Bogdăneşti – Cetăţii era beznă totală, iar oamenii orbecăiau pe străzi de parcă umbau pe ouă, să nu se împiedice şi să cadă. Scenă de Halloween, cel puţin pe Calea Circumvalaţiunii: biciclişti nedotaţi corespunzător continuau să meargă pe bicicletă la lumina … farurilor maşinilor, căţeii ieşiţi la plimbare şi întârziaţi se pierdeau de stăpâni prin tufişuri, iar cei mici puteau „părăsi” în voie domiciliul-cărucior pentru a alerga după cuţu.
„Îmi exprim nemulţumirea vizavi de modul în care operatorii care asigură iluminatul în oraş îşi fac datoria. Este absolut scandalos ca tot eu să sesizez că monumentele din Piaţa Unirii şi Libertăţii nu sunt luminate, că pe strada E. Ungureanu nu merge decât un corp de iluminat din cele care sunt aplicate pe pereţi. Eu mă aştept să văd de la aceste firme timişorene seriozitate, că îşi trimit oamenii pe teren şi că sesizează ei că nu merge nu să fie nevoie ca primarul să sesizeze. Tot eu personal fac sesizările, cealaltă lime parcă nici nu vede”, a răbufnit marţi primarul Nicolae Robu.
Aceeaşi situaţie de „atracţie turistică” ne-o oferă Enel şi pe malurile Begăi. „Este adevărat că ne confruntăm şi cu fenomenul de vandalism, dar nu înseamnă că dacă unii strică, noi trebuie să lăsăm stricat. Dar în cele mai multe locuri este beznă nu datorită vandalismului. Trebuie mai multă seriozitate şi trebuie îndeplinirea unor sarcini contractuale dincolo de cele de conştiinţă”, le-a reproşat Robu celor care încasează banii timişorenilor pentru a le da lumină, nu întuneric.
El a mai explicat că atunci când vedem ziua lumină, ne putem bucura – însemană că se fac intervenţii şi ca să-şi dea seama care corpuri nu merg, se aprind intenţionat luminile, pentru verificările sistemului.
„Contractul cu furnizorul de energie electrică expiră în 2017. Contractele sunt vechi, cu unele firme eşti obligat să mergi pe contractele lor pentru că au monopol. Enelul. Deocamdată, în Timişoara nu ai alternativă de furnizor de energie electrică. Sigur că furnizor de energie în sine există mai mulţi, dar distribuţie nu are decât Enel, care vine cu un contract pe care-l semnezi sau nu-l semnezi. Ceea ce nu e în regulă. Sper să se ajungă la concurenţă, singura care poate rezolva lucrurile de manieră sănătoasă”, s-a mai plâns primarul.

Contractele de concesiune pentru serviciul de iluminat public în Municipiul Timișoara, încheiate în 2005 cu firmele ELBA și AEM, au expirat în octombrie 2015. În luna mai a aceluiași an, consilierii locali au aprobat, conform legii, un studiu de fundamentare a deciziei de concesionare, contractul de concesionare ar urma să se încheie pe o perioadă de zece ani. Conform deciziei de concesionae, obligațiile privind finanțarea și realizarea investițiilor de peste 67,673 milioane de euro (304,529 milioane de lei) plus TVA cad în sarcina Primăriei Timișoara. Aceasta urma să încaseze o redevența anuală, care urma să fie stabilită prin contractul de concesiune și să-și recupereze valoarea investiției în mod eșalonat timp de zece ani.
Cu toate aceste, specialiștii primăriei au preferat prelungirea cu încă doi ani a contractelor existente pentru iluminatul public, dar „numai cu privire la activităţile de întreţinere şi iluminat festiv”, prelungire votată de consilierii locali în 16 octombrie 2015. Prin urmare din octombrie 2015 nu s-a mai investit în reabilitarea iluminatului public din Timișoara.

Comentarii

comentarii