Acasă Actualitate Casa Mühle, scoasă la vânzare la un preţ umflat. Primăria nu vrea...

Casa Mühle, scoasă la vânzare la un preţ umflat. Primăria nu vrea să cumpere

DISTRIBUIȚI

muhle

Casa în care a locuit întemeietorul horticulturii bănăţene, Wilhelm Mühle, este în continuare în paragină. Monument istoric al Timişoarei, imobilul de pe Bulevardul Mihai Viteazu se află în proprietatea unui familii de ţigani.

Mai nou, proprietarii vor să vândă casa, iar primăria ar avea drept de preempţiune (dreptul de a avea întâietate în faţa altor cumpărători). Primarul Nicolae Robu nu doreşte ca municipalitatea să-şi asume responsabilităţile care ar veni la pachet cu achiziţionarea imobilului.

Proprietarii Casei Mühle au anunţat că doresc să vândă, în contextul în care primăria i-a atacat în instanţă pentru a-i obliga să conserve monumentul istoric. În 18 noiembrie 2013, proprietarii au transmis primăriei o evaluare a imobilului, din care rezultă că valoarea construcţiilor ar fi 117.000 euro, iar valoarea terenului de 1.317.259 euro. Primăria a comandat propria evaluare, din care rezultă că valoarea construcţiilor ar fi de 37.097 euro, iar valoarea terenului de 469.387 euro. Chiar dacă ar plăti un milion de euro mai puţin decât cer proprietarii, conducerea primăriei nu doreşte să cumpere. 

Consider că acea proprietate nu merită suma de 500.000 de euro şi, ca urmare, nu este de interes pentru primărie. După părerea mea, dacă primăria ar achiziţiona acel imobil, şi-ar asuma o mare problemă – problema aducerii acelei case la starea iniţială. După toate degradăriile care au avut loc, aducerea acelei case la starea iniţială nu va fi deloc uşoară şi nu cred că are rost să se încurce primăria cu o problemă creată de un proprietar iresponsabil. Proprietarul a creat problema, el trebuie să o rezolve. Noi avem alte probleme în oraşul nostru. Trebuie să modernizăm, să înfrumuseţăm. Nu putem să ne legăm de picioare o piatră de moară. Noi putem să omagiem personalitatea lui Wilhelm Mühle şi am făcut-o. Merită recunoştinţa şi omagiul nostru, dar prin forme care să nu ne creeze probleme”, a declarat primarul Robu.

Robu le-a prezentat aceaste argumente şi consilierilor locali. Aceştia au decis, marţi, 28 ianuarie, să nu intre în afaceri cu proprietarii Casei Muhle.

Întemeietorul horticulturii bănăţene, Wilhelm Mühle, s-a născut în Boemia, la Kulm. S-a stabilit în Timişoara în anul 1866. Aici a creat cea mai mare grădină de trandafiri, de diverse specii, din sud-estul Europei. A fost cel mai admirat florar al timpului său, exportând flori şi arbuşti în toată Europa. A creat reviste de specialitate, a amenajat numeroase spaţii din Timişoara, munca sa fiind admirată şi de împăratul Franz Josef. A fost furnizorul Casei Imperiale şi a creat primul soi nou de trandafiri de pe actualul teritoriu al României, numit „Madame Josephine Mühle”. Munca sa de răspândire a trandafirilor în Timişoara i-a adus urbei faima de „oraş al rozelor”.

Citeşte şi:

Ţiganii care au în proprietate Casa Muhle din Timişoara vroiau să obţină de la primărie milioane de euro

Ţiganii de la Casa Muhle fac mişto de primărie

Dezvelire de bust la Timişoara: Wilhelm Mühle s-a întors în parcul pe care l-a fondat

Comentarii

comentarii