Acasă Politica Robu vrea depolitizarea şcolilor

Robu vrea depolitizarea şcolilor

DISTRIBUIȚI

Gata cu propaganda politică din şcoli, cu numirile unor profesori fără chemare pedagogică în funcţii de directori, gata cu numirile interimare de directori pe câte un an, care pot dura o carieră întreagă de 20 de ani!
După preşedintele liberalilor timişeni, Nicolae Robu, politicul şi-a vârât coada prea mult în şcoală, iar noi putem înţelege urmările: directori care habar nu au să conducă o colectivitate de sute sau mii de dascăli, angajaţi şi elevi, dar care, la rândul lor, pot păstori cadre incompetente. Şi ne oprim aici cu aprecierile, ca să nu vorbim mai mult (despre dascăli de limba română care nu ştiu ce fel de subordonată e o propoziţie în frază sau unde se pune virgula).
„Odată cu trecerea la sistemul în care directorii sunt desemnaţi prin concurs, respectiv, prin ajungerea la situaţii în care nu s-au organizat concursuri, ci s-au tot numit interimari pe câte un an, s-a amprentat politic actul de conducere al şcolii şi evident, de la oamenii care au fost puşi pe suport politic, s-au emis şi pretenţii, de către forţele politice (…), iar când s-au organizat concursuri, acestea au purtat amprenta politicului”, spune Robu.
Pentru a înlătura meteahna, primarul îi propune ministrului Educaţiei să introducă obligativitatea ca aceia care vor să ajungă directori în preuniversitar, să urmeze un curs de management educaţional, un fel de „sită” care să cearnă valoarea de „politic”.
„Sper ca ministrul Educaţiei să reuşească să schimbe sistemul actual şi cred că cea mai bună soluţie pentru a ţine politicul departe de şcoală este asigurarea desemnării conducerilor şcolilor din preuniversitar prin alegeri, de către corpul profesoral al şcolii, dar cu condiţia ca aspiranţii la asemenea funcţii de director să fie obligaţi să fi urmat cursuri de management educaţional”, a spus Robu.
Primarul are însă o părere radical mai bună despre universitari, nivel la care, spune domnia sa, politicul nu a reuşit să intre (să deducem că politicul nu are studii universitare?! sic!), întrucât integritatea şi caracterul puternic al corpului academic a fost de nepătruns. „Învăţământul superior a fost protejat, în general, de politizare, întrucât a depins de forţa universităţilor să se protejeze, dar cadrul de care s-a beneficiat a fost unul sănătos. S-a putut evita politizarea la nivelul conducerilor din învăţământul superior, prin faptul că s-au desemnat toate funcţiile de conducere şi organismele colective de conducere ale universităţilor, prin alegeri. Oricâte încercări au făcut unele partide să pătrundă în universităţile serioase ale României, au dat acolo de colectivităţi academice solide, formate din oameni cu personalitate, care nu au putut fi manipulaţi şi care şi-au exprimat opţiunile prin vot aşa cum au considerat ei, cu raţiunea şi cu conştiinţa lor”, ne asigură Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii