Acasă Eveniment România caută soluţii pentru a rezolva lipsa medicamentelor oncologice

România caută soluţii pentru a rezolva lipsa medicamentelor oncologice

DISTRIBUIȚI

Conform Patronatului Farmaciştilor Timiş, unele produse au început să dispară de pe piaţă, încet-încet, dar sigur, cam din toate diagnosticele, îndeosebi pentru bolile oncologice. Se preconizează că 40 din medicamente au dispărut din farmacii, asta în funcţie de cum s-au epuizat sau nu din depozite. Neputinţa producătorilor şi importatorilor de a plăti taxa de clawback, prin care statul român le ia până la 11% din venituri, a produs un dezinteres total în a mai comercializa medicamentele, îndeosebi oncologice. Situaţia pare fără ieşire şi tinde să se agraveze tot mai mult, încep să fie afectate toate ţările din Uniunea Europeană. De aceea, România, Polonia şi Bulgaria caută soluţii împreună pentru asigurarea continuităţii în aprovizionarea cu medicamente, în special oncologice, care nu se mai produc sau care există în piaţă, dar aprovizionarea se face cu disfuncţionalităţi, deoarece nu mai există un interes comercial din partea producătorilor sau distribuitorilor.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a reluat discuţiile cu miniştrii europeni ai Sănătăţii, inclusiv cu directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi cu comisarul european, privind asigurarea cu medicamente oncologice a spitalelor şi farmaciilor din România. Ministrul român a accentuat nevoia unui schimb de experienţă privind reforma sistemului medical european, a sistemului de asigurări, dar si problema lipsei de medicamente vitale pentru anumite tratamente.
 “În toate ţările există disfuncţionalităţi privind aprovizionarea cu medicamente, generate de cauze diferite, în special de lipsa materiei prime, care este asigurată de ţări ca India sau China. Am convenit să ne unim eforturile şi, împreună, să facem demersuri pe lângă producătorii de medicamente pentru rezolvarea situaţiei”, a declarat ministrul Sănătăţii, dr. Cepoi.

 

Comentarii

comentarii