Acasă Actualitate România, condamnată de CEDO în cazul unei femei din Timiș care și-a...

România, condamnată de CEDO în cazul unei femei din Timiș care și-a acuzat superiorul de hărțuire sexuală

DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România, pentru că nu tratat cu atenţie un caz de hărţuire sexuală petrecut la locul de muncă.

Victima, o femeie din județul Timiş, şi-a acuzat superiorul, un şef de gară, că a hărţuit-o atât fizic, cât și verbal. Femeia a încercat să îşi caute dreptatea, însă, după trei ani de anchetă, cazul a fost clasat. Acum, statul roman trebuie să îi dea 7.500 de euro despăgubiri. În România, prea puţine femei au curajul să denunţe astfel de situaţii, iar pe de la altă parte este greu de demonstrat fapta.

Femeia, acum în vârstă de 52 de ani, lucra la serviciul de curăţenie al unei gări din județul Timiș.

La un moment dat şi-a făcut curaj şi a reclamat că a fost harțuită de şeful gării. Ea a povestit că bărbatul îi cerea să întreţină relații sexuale şi pentru că nu a acceptat ar fi agresat-o fizic şi verbal. Iar în unele situaţii devenea agresiv şi îi reproşa că nu îşi face bine treaba. În apărarea ei, femeia a avut mai multe înregistrări audio. În 2017, cazul a fost preluat de procurori, însă, trei ani mai târziu a fost clasat definitiv.

Procurorii au ajuns la concluzia că bărbatul i-a cerut favoruri sexuale, dar nu a pus-o într-o situație umilitoare, element care ar fi constituit o infracțiune. Lor li s-a părut că în înregistrări nu se simțea jenată în discuții și nu a opus rezistenţă. Deşi, din spusele femeii, a fost pusă în situații dificile în nenumărate rânduri.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului îi acuză pe procurorii romani că nu au luat în calcul probele. În raportul CEDO este menționat inclusiv faptul că victima și agresorul au fost aduși fata în faţă, ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple. Acum, statul roman trebuie să îi plătească femeii 7.500 de euro.

Potrivit Poliţiei Romane, în primele 5 luni ale lui 2022 – 152 de femei au căzut victime ale hărțuirii sexuale, însă sunt şi 8 bărbați. Anul trecut, au fost 356 de femei şi 33 de bărbați, scrie StirilePROTV.

 

Comentarii

comentarii