Acasă Actualitate Rosenheim şi Boblingen – parteneri de ani de zile ai judeţului Timiş

Rosenheim şi Boblingen – parteneri de ani de zile ai judeţului Timiş

427
DISTRIBUIȚI

“Ei se aşteptau să găsească o ţară tristă, fără dezvoltare, fără dinamism, cu oameni mohorâţi şi au găsit exact contrariul, oameni extrem de prietenoşi şi ospitalirei, un peisaj de top în Timiş”, spune Marius Popovici

Judeţul Timiş s-a înfrăţit cu alte judeţe din lume sau regiuni. Din aceste înfrăţiri au rezultat şi chestiuni concrete: vizite reciproce, schimb de experienţă şi multe altele. O parte importantă în urma acestor colaborări au avut-o judeţele germane cu care judeţul Timiş este partener de ani de zile. Delegaţii au venit spre şi dinspre ambele ţări iar nemţii au fost cei care au adus diferite lucruri pentru localităţile din Timiş. De la maşini de pompieri până la biciclete, calculatoare şi multe altele. Nemţilor le place România şi în special Timişul. Când au pus prima dată piciorul aici nu ştiau la ce să se aştepte dar au văzut că e mult mai bine decâr credeau. Mai ales că în zonă au trăit de-a lungul timpului şi încă trăiesc nemţi. Nemţii se simt bine la noi şi continuă să vină chiar de mai multe ori pe an. Deşi aceste parteneriate au fost pornite când preşedintele respecticului consiliu judeţean german era o anumită persoană, colaborarea a continuat şi când şefia consiliului s-a schimbat. Cel care a ţinut viu focul acestor relaţii cu Germania de-a lungul timpului a fost Marius Popovici, atât pe vremea cât era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş (a ocupat 12 ani această funcţie) cât şi acum când este împuternicit pentru relaţiile cu Germania şi Austria al preşedintelui CJ Timiş Constantin Ostaficiuc, pe bază benevolă, fără salariu. Popovici a continuat să ţină strânse relaţiile cu nemţii şi austriecii şi organizează tot felul de acţiuni în virtutea acestor parteneriate. Pe partea germană judeţul Timiş are două parteneriate judeţene – consiliul judeţean Rosenheim şi Boblingen.

“Anul viitor, pentru 2010 s-a convenit aniversarea de zece ani a acestui parteneriat la Boblingen şi la Timişoara”

“Primul parteneriat l-am demarat în 1998 vizitând judeţul Boblingen, având sprijinul de atunci al prim-ministrului landului Baden-Wurtenberg Erwin Teufel. După doi ani, în 2000, a avut loc semnarea la Consiliul Judeţean Timiş a protocolului de parteneriat de către preşedintele Viorel Coifan şi preşedintele doctor Reiner Heeb. Anul viitor, pentru 2010 s-a convenit aniversarea de zece ani a acestui parteneriat la Boblingen şi la Timişoara la date ce vor fi stabilite la început de an. Acest parteneriat a însemnat în primul rând lobby intensiv pentru Timiş şi România, prezenţa delegaţiilor germane însemnând un câştig enorm de încredere pentru România şi pentru oamenii din judeţul Timiş. A însemnat de asemenea cunoaşterea judeţului de către multiple delegaţii de consilieri, elevi şi mulţi alţii. A însemnat de asemenea dotarea comunelor din judeţul Timiş cu nenumărate maşini, calculatoare, dotări pentru spitale, biciclete şi altele. De anul viitor vrem să constituim grupe de lucru pentru atragerea în comun a fondurilor europene”, spune Marius Popovici. Cu nemţii din Boblingen s-a propus un grup de lucru de câte trei persoane din fiecare judeţ, iar unul dintre proiectele la care se va lucra este şi cel privitor la accesarea în comun de fonduri europene pentru funcţionarii publici. Anul acesta în toamnă nemţii au fost din nou în judeţul Timiş şi au adus cu ei şi fanfara care a participat la Festivalul Fanfarelor de la Buziaş. . La Lugoj cei din Boblingen au finanţat un atelier de reparat biciclete care funcţionează la casa copiilor.

“Vizite care au însemnat dotarea judeţului Timiş cu autoturisme nenumărate, maşini de pompieri, maşini de poliţie, calculatoare, birotică, dotări pentru spitale, foraje de adâncime la sate şi multe altele”

“Parteneriatul cu Rosenheim l-am demarat în 1999 cu sprijinul profesorului doctor Anton Kathrein,câştigând până în 2002 încrederea preşedintelui de atunci doctor Max Gimple. În 2002, la Timişoara, s-a semnat actul oficial de parteneriat. Acest parteneriat cu unul dintre cele mai frumoase judeţe ale Germaniei a însemnat asemenea judeţului poate cel mai bogat din Germania – Boblingen (sediul uzinelor Mercedes Benz), un parteneriat bazat pe prietenie, încredere reciprocă şi extrem de multe delegaţii şi vizite reciproce. Pe lângă delegaţiile oficiale trebuie remarcată prezenţa în ultimii 12 ani a pompierilor din judeţul Rosenheim la 18 date diferite, vizite care au însemnat dotarea judeţului Timiş cu autoturisme nenumărate, maşini de pompieri, maşini de poliţie, calculatoare, birotică, dotări pentru spitale, foraje de adâncime la sate şi multe altele. În ambele cazuri parteneriatul a însemnat şi schimb de delegaţii între elevi germani şi cei de la Liceul Lenau din Timişoara, dar şi o prezenţă activă a unor formaţii de muzică la Festivalul Fanfarelor din Buziaş, oaspeţii fiind de fiecare dată plăcut surprinşi de realităţile judeţului Timiş”, spune Marius Popovici. Între CJ Rosenheim şi Consiliul Judeţean Timiş există tradiţionale relaţii de colaborare, iar în iulie 2002 a fost semnat şi un acord de parteneriat, care vizează realizarea, unor proiecte comune care să contribuie la cooperare în mai multe domenii: administrativ, prin promovarea schimburilor de experienţă în rândul funcţionarilor şi al consilierilor locali, pentru crearea unui cadru stabil de colaborare; economic, prin promovarea unor acţiuni de colaborare şi parteneriat, precum şi prin sprijinirea schimburilor de know-how între firmele din judeţele Rosenheim şi Timiş; universitar, pe teme ştiinţifice şi de cercetare, în special prin acorduri între instituţii de învăţământ superior, stagii, schimburi de experienţă, conferinţe, colaborări între specialişti; tineret şi sport, prin promovarea schimburilor de elevi şi de tineri şi prin colaborări între şcoli; cultural şi social, prin facilitarea unor programe de schimburi culturale între cele două colectivităţi şi a colaborării cu organizaţiile şvabilor bănăţeni, pentru păstrarea unor obiceiuri şi tradiţii ale minorităţii germane în judeţul Timiş, precum şi prin susţinerea unor activităţi în domeniul protecţiei copilului.

“Aceste parteneriate judeţene au adus un suflu de noutate”

“Remarc de asemenea că aceste parteneriate s-au transmis chiar dcacă la Boblingen este al treilea preşedinte iar la Rosenheim al doilea, şi aceste personalităţi au îndrăgit parteneriatul cu judeţul Timiş, cu românii implicit. Pe o scenă a parteneriatelor în care sunt uzuale doar cele între oraşe, aceste parteneriate judeţene au adus un suflu de noutate şi inovaţie în peisajul parteneriatelor europene, judeţul Timiş cultivând parteneriate şi cu alte judeţe şi regiuni europene din Ungaria, Austria, Franţa,. Spania, Italia şi altele”, spune Marius Popovici. Primul parteneriat extrem de intens şi cu întâlniri anuale a fost cel cu Boblingen. Nemţii au fost surprinşi când au văzut judeţul Timiş şi cum arată acesta. Nu era ceea ce se aşteptau, ci a fost mai bine… “Ei se aşteptau să găsească o ţară tristă, fără dezvoltare, fără dinamism, cu oameni mohorâţi şi au găsit exact contrariul, oameni extrem de prietenoşi şi ospitalierei, un peisaj de top în Timiş”, spune Marius Popovici.
 

Comentarii

comentarii