Acasă Actualitate Roxana Iliescu: Adăpostul de câini Danyflor este imaginea unei administrații care „pute”...

Roxana Iliescu: Adăpostul de câini Danyflor este imaginea unei administrații care „pute” a incompetență și promisiuni deșarte

DISTRIBUIȚI

Consilierul local Roxana Iliescu a fost impresionată de relatărilor apărute în presă și pe rețelele de socializare despre infernul de la Danyflor și a fost joi la adăpostul de câini gestionat pe bani publici.

”Adăpostul Danyflor funcționează peste capacitate și cu prea puțini angajați care ar trebui să asigure condiții decente cățeilor care ajung aici.

Adăpostul găzduiește, în prezent, 690 de câini, din care vreo 550 sunt din Timișoara. Funcționând peste capacitate, este clar că normele nu sunt respectate, iar în unele cuști de de 6,5 mp, unde ar trebui să fie cel mult 4 căței, sunt și 6-7.

La așa un număr mare de animale, conform declarațiilor reprezentanților societății, sunt angajați doar 2 medici veterinari și 8 îngrijitori. Majoritatea cuștilor sunt foarte vechi, au peste 20 de ani, sunt ruginite, iar cele din lemn, roase. Ultima investiție s-a făcut acum vreo șapte ani în niște adăposturi amenajate în spatele curții. Mirosul și mizeria sunt greu de descris în cuvinte și șochează orice vizitator care ar vrea, de exemplu, să adopte un câine.

În condițiile descrise mai sus și în ciuda promisiunilor celor de la USR, administrația Fritz nu a fost în stare nici măcar să asigure continuitatea serviciilor privind gestionarea acestui adăpost, cu atât mai puțin să îmbunătățească, fie și un pic,  condițiile în care sunt ținuți câinii”, spune consilierul local.

Roxana Iliescu vorbește și de faptul că administrația Fritz a atribuit, în 23 octombrie 2023, fără nicio procedură concurențială de ofertare, contractul 157/2023, în valoare de 1.045.200 de lei fără TVA, respectiv de 1.243.788 de lei cu TVA inclusă (253.834,3 euro), firmei SC Danyflor SRL.

”Astfel, la fel ca în cazul serviciilor publice de salubrizare sau a serviciilor privind dezinsecția, dezinfecția și deratizarea, administrația Fritz a uitat cu totul de contractul încheiat între Municipiul Timișoara și Danyflor SRL. Vechiul contract, datat 2019, a expirat în 23 octombrie 2023. Abia în noiembrie 2023, PMT a lansat licitația pentru delegarea gestionării câinilor fără stăpân din Timișoara pe următorii trei ani, licitație la care s-a prezentat o singură firmă: aceeași Danyflor, procedura fiind încă în derulare.

Evident, drept măsură de avarie, în stilul caracteristic, actuala administrație a uzat și în acest caz de negocierea directă fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, încheind astfel, în 23 octombrie 2023, un contract cu Danyflor, cine altcineva, pentru asigurarea continuității serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, valabil până la desemnarea câștigătorului licitației deschise și încheierea unui nou contract.

Prin urmare, timp de o lună, din 23 septembrie.2023 până în 23 octombrie 2023, nu știm din ce fonduri au fost hrăniți și îngrijiți câini din adăpost, câteva sute la număr.

Cam așa sunt, în realitate,  nivelul de competență și grija celor de la USR față de câinii fără stăpân. La teorie, USR-știi sunt însă foarte tari. În aprilie 2021, consilierul local USR Răzvan Stana, de meserie veterinar, declara că „se va termina contractul cu Danyflor anul viitor, așa că noi sperăm cât mai repede să avem un adăpost. Se lucrează la documentațiile tehnice, au fost discuții preliminare. Anul viitor (2022 – n.r.), când va expira contractul cu Danyflor, ar trebui să avem un adăpost al primăriei, de asta ne grăbim”.

Ce a făcut administrația Fritz în aproape 3 ani de la declarația pompoasă a consilierului local? De exemplu, a reușit, în septembrie 2022, marea „performanță”  de a intabula terenul pe care visează să amenajeze un nou adăpost, situat în zona Șagului – Freidorf, la intersecția străzilor Ovidiu Cotruș – George Constantinescu.

„Timișoara are nevoie de un adăpost de câini al orașului, unde punem focusul pe condițiile de îngrijire a animalelor, nu pe profit. Am identificat un teren în zona industrială Freidorf care întrunește condițiile cerute de lege pentru construirea unui adăpost modern. L-am intabulat și urmează pregătirea documentației urbanistice și tehnice”, declara, în septembrie 2022, primarul Dominic Fritz.

În ianuarie 2024, documentația e departe de a fi finalizată și am dubii că vreunul dintre consilierii USR – nu mai vorbesc de primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău – a trecut recent pe la adăpostul Danyflor. Măcar din mult clamata grijă pentru banul public, dacă nu din empatie și interes pentru soarta unor animale amărâte”, spune Roxana Iliescu.

Comentarii

comentarii