Acasă Actualitate Război între Florin Cepănariu, Retim, şi Mircea Matei, ANRSC Bucureşti

Război între Florin Cepănariu, Retim, şi Mircea Matei, ANRSC Bucureşti

DISTRIBUIȚI

Vineri, la Casa Adam Muller Guttenbunn Timişoara

Război pe faţă între Florin Cepănariu, directorul RETIM Timişoara, şi Mircea Matei, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare (ANRSC), vineri, 27 aprilie, de la ora 10.00, la Timişoara. Confruntarea a avut loc la Casa Adam Muller Guttenbrunn, unde s-a desfăşurat întâlnirea reprezentanţilor serviciilor de salubritate din Regiunea de Vest, cu reprezentanţii ANRSC Bucureşti.

„Eu trebuie să îmi amortizez investiţia!”

Cepănariu a fost supărat pe unele declaraţii ale lui Mircea Matei, privind interzicerea prelungirii automate a contractului de salubrizare. „La cerere, autorităţile îmi cer să fac investiţii, eu fac investiţii, dar treabuie să îmi amortizez banii. Atunci sunt obligaţi să îmi prelungească automat contractul pe mai mulţi ani. Legea 101 îmi dă voie. Pot să plec de la 8 ani şi să ajung la 30. De exemplu, eu, în 3-4 ani, fac investiţii de 80 de milioane de euro, dar contractul e pe şapte ani. Atunci sunt nebun să mai investesc, dacă amortizarea banilor se face în 20 de ani şi nu mi se prelungeşte contractul”, a declarat Cepănariu.

În replică, Matei a spus că, parţial, Cepănariu are dreptate, dar e punctul de vedere al omului de afaceri. În realitate, nu poţi să ai contractul, de exemplu, pe 5 ani şi să stai 30. „Prelungirea se poate face numai o singură dată, până la amortizarea investiţiei, dar nu mai mult de 49 de ani. Cineva are contract pe 3 ani şi el stă 49 de ani, fiindcă el a făcut investiţii. Nu e corect!”, a spus Matei. Dimpotrivă, Cepănariu a replicat că e corect ca firma care a investit bani în salubrizare să îşi amortizeze banii. Matei a admis că autorităţile nu au viziune în domeniul salubrizării, de aceea formarea acestei viziuni să fie realizată de către operatorul de servicii.

Colectarea selectivă va deveni obligatorie

Până în primăvara anului 2013, legislaţia în domeniul salubrizării va fi schimbată, iar regulile vor fi mult mai stricte. „Societăţile de salubrizare care îşi vor face treaba bine vor avea şanse să meargă mai departe, cine nu, va fi eliminat. Trebuie să avem servicii de salubitate şi în ultimul cătun din vârful muntelui”, a spus Matei.

Deşi de mai multă vreme a fost introdusă colectarea selectivă a deşeurilor, operaţiunea se face fără reguli stricte şi fiecare face cum îl taie capul. Sunt exemple de bună practică, dar şi exemple de proastă practică. Aşadar, cum trebuie făcută colectarea selectivă? În cinci fracţii (tomberoane) – hârtie, metal, plastic, sticlă….? sau în două fracţii? La groapa de deşeuri sau în bucătăria cetăţeanului? Pentru 5 tomberoane investeşti mai mult, e nevoie de mulţi bani. Atunci, selectezi în 3 tomberoane, dar la groapă trebuie să ajungă pentru 5. Atunci e nevoie de staţii de sortare. Colectarea selectivă a deşeurilor va deveni obligatorie. În acest moment, Timişoara are staţie de sortare, care merge foarte bine, cu o capacitate de 160.000 de tone, din care 65.000 de tone sunt transformate în combustibil auxiliar pentru fabricile de ciment.

Comentarii

comentarii