Acasă Eveniment Războiul grâului

Războiul grâului

DISTRIBUIȚI

Război între Viorel Matei (PSD) şi Tiberiu Lelescu (PDL), privind producţia de grâu 2011, în Timiş Între Viorel Matei (PSD), preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş şi al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, şi Tiberiu Lelescu (PDL), directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Timiş, s-a declanşat un război necruţător, privind nivelul producţiei de grâu din 2011.

Avem de suferit!

Revolta lui Matei a pornit de la faptul că Lelescu a prezentat cifre record în Timiş, privind producţia medie de grâu la hectar, înainte de a fi finalizat recoltatul. Cifre foarte mari au fost prezentate şi de către Ministerul Agriculturii, la nivel naţional. Prin urmare, Matei acuză faptul că, astfel, a fost influenţată în mod nejustificat piaţa grâului. Preţul a scăzut, iar fermieri au pierdut. “Poţi vorbi de nivelul producţiei numai atunci când ai grâul în hambar. După ce au fost prezentate acele cifre mari, preţul a scăzut de la 0,7 lei, la 0,60 lei. Au venit şi ploile şi au afectat cantitatea şi calitatea producţiei. Furtunile, grindina şi ploile influenţează calitatea grâului. În Timiş, producţia medie este între 3.500 –3.800 kilograme la hectar. Avem de suferit. Acum, preţul a ajuns la 0,7 lei, în august va creşte la 0,9 lei, iar în septembrie la 1,2 lei”, a declarat Viorel Matei.

„O realitate prezentată pe cântar”

De cealaltă parte, Tiberiu Lelescu susţine că producţia la grâu din 2011 din Timiş este cu până la 30% mai mare faţă de 2009 şi una dintre cele mai mari din ultimii 25 de ani. Deşi Matei susţine că recoltatul grâului s-a realizat în proporţie de 80 –85%, Lelescu susţine că marii producători au finalizat secerişul şi au mai rămas puţini fermieri care mai lucrează. “S-ar putea să existe insule unde, din cauza pământului prost sau a ploilor, să fie influenţată producţia, dar, în medie, s-a obţinut 4.000 –4.500 de kilograme la hectar. Sunt zone unde s-au obţinut şi 8.000 de kilograme la hectar, cum sunt Cărpiniş, Sânnicolau Mare sau Lovrin, iar sub 0,80 de lei kilogramul nu se vinde grâul în acest moment. E o realitate prezentată pe cântar. Lui Matei poate nu îi convine faptul că s-a obţinut una dintre cele mai mari producţii din ultimii 25 de ani când la conducerea Ministerului Agriculturii se află un ministru din Timiş. Matei are alte supărări şi le aruncă asupra agriculturii. Probabil există persoane care vor să fie prezentate cifre mici pentru pentru a nu fi plătit impozitul”, a replicat Lelescu.
Fermierii susţin că, în general, anul agricol 2010 –2011 s-a bucurat de condiţii climatice favorabile cu ploi multe, ceea ce a influenţat în bine recoltele. Din păcate, a fost îngheţ în primăvară, în unele zone din Timiş, dar şi secetă în lunile de vară şi au fost distruse plantele.
În Timiş, în 2011, au fost cultivate aproximativ 130.000 de hectare cu grâu şi 180.000 de hectare cu porumb. Dacă, în ultimii ani, terenurile necultivate depăşeau 100.000 de hectare, în acest moment sunt 40.000 de hectare necultivate. Una dintre cauzele care a determinat reducerea pământurilor nelucrate este faptul că subvenţia nu se mai dă pe proprietate, ci pe utilizarea reală a pământului.

 

Comentarii

comentarii