Acasă Eveniment S-A REDESCHIS REZERVAŢIA ÎN AER LIBER „TIBISCUM”

S-A REDESCHIS REZERVAŢIA ÎN AER LIBER „TIBISCUM”

DISTRIBUIȚI

După mai bine de cinci ani de zile, conducerea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a redeschis publicului vizitator Rezervaţia în Aer Liber „Tibiscum”.
Situl arheologic în cauză se întinde pe o suprafaţă de aproximaiv 17 hectare, în apropierea cartierului Jupa, cu acces de pe Drumul European 70.
În această idee, aici au fost amplasate două panouri informative care  menţionează existenţa vestigiilor. În ultima perioadă, în perimetrul sitului au fost efectuate lucrări de amenajare şi de punere în valoare a ruinelor. De asemenea, s-au executat activităţi de tăiere şi înlăturare a vegetaţiei spontane necontrolate. „Lucrările de punere în valoare a vestigilor romane de la Jupa vor continua şi în cursul anului 2011”, a precizat directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Adrian Ardeţ, proaspăt numit de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, definitiv pe acest post. Antica aşezare "Tibiscum" a fost fondată în anul 101 după Hristos şi era situată în depresiunea de contact dintre culoarele râurilor Timiş şi Bistra, pe o câmpie înaltă, la şase kilometri nord de municipiul Caransebeş.
Între localităţiile Daciei romane, "Tibiscum" se evidenţia printr-o istorie marcată de multe elemente inedite. Poziţia sa geografică, aproximativ în centrul zonei de sud-vest a Daciei, dezvoltarea economică a aşezării, urmată de o creştere demografică şi de înflorirea urbană, au determinat şi impulsionat apariţia unui centru militar, economic şi spiritual extrem de important. Zona în care a fost amplasat castrul şi aşezarea civilă "Tibiscum", de o parte şi de alta a râului, era formată din doua terase înalte, ferite de inundaţii. În timp, însă, cursul fluctuant al râului Timiş a determinat apariţia unor denivelări care au condus la modificarea configuraţiei terenului şi inundarea zonei, astfel încât, în prezent, cea mai mare parte a vechii aşezări, respectiv partea centrală, nu mai există. Un alt aspect care evidenţiază importanţa anticei localităţi se referă la faptul că aceasta se afla la intersecţia a două drumuri imperiale. În secolul al II-lea, în perioada împăratului Septimius Severus, aşezarea "Tibiscum" a deţinut locul cel mai important în sistemul defensiv al sud-vestului provinciei şi, implicit, al capitalei "Ulpia Traiana Sarmizegetusa". De adăugat şi faptul că, în momentul de faţă, activităţiile specifice de cercetare arheologică se desfăşoară atât in partea vestică a fostei aşezări, care este plasată pe raza cartierului Jupa, cât şi în partea estică, ce este situată în apropierea satului Iaz.

Comentarii

comentarii