Acasă Actualitate Salvaţi Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara!

Salvaţi Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara!

DISTRIBUIȚI

În urmă cu doi ani s-a făcut un proiect arhitectural al Corpului II de clădire şi a fost înaintat primăriei, în speranţa că va fi prins în buget, pentru a se realiza protectul structural de execuţie. „Credeţi-mă că, un an de zile, vechea administraţie nu l-a cuprins în planul de buget, iar când, în sfârşit, a intrat, atât s-a tergiversat şi nu s-a dat la licitaţie proiectarea şi studiul de fezabilitate, până a ajuns să se piardă banii”, a declarat prof. univ. dr. Eugen Boia, şeful Clinicii de Chrirugie Pediatrică, din cadrul Spitalului „Louis Ţurcanu” Timişoara, fost director al unităţii sanitare.
„Locuim într-o clădire proprietatea unui cetăţean german”
În acest moment, problema prioritară este cea imobiliară, pentru Spitalul „Louis Ţurcanu”.  „Noi, practic, locuim într-o clădire care a trecut în proprietatea unui cetăţean german şi este un risc foarte mare să fim scoşi în stradă. Cu siguranţă că nu vom putea strânge toţi banii necesari pentru construirea noului corp de clădire. Prin campania noastră de strângere de fonduri, vrem să sensibilizăm autorităţile competente, instituţiile şi cetăţenii, în primul rând, Primăria Timişoara şi Ministerul Sănătăţii, cei doi care trebuie să finanţeze proiectul, să le arătăm că ne pasă şi facem şi noi ceva. Scopul este să îi sensibilizăm pe cei care răspund direct de banii publici şi care pot ajuta spitalul nostru, pentru a fi ridicat acest corp de clădire extem de important, pentru ca să nu fim daţi afară”, a subliniat prof. Boia. Dr. Ovidiu Adam face apel către autorităţile locale şi centrale să fie alături de spitalul de copii din Timişoara, pentru a nu fi scos în stradă. „Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” se află într-o stare foarte dificilă, din punct de vedere imobiliar, de aceea, facem apel către timişoreni şi către autorităţile locale şi centrale să fie alături de noi, fiindcă avem nevoie să construim acest nou corp de clădire. Considerăm că este nedrept faţă de micuţii noştri pacienţi să stăm, să aşteptăm să vedem ce se întâmplă şi să ajungem să fim aruncaţi în stradă sau de a fi mutaţi în spaţii necorespunzătoare practicării medicinei, fiindcă vorbim de o clinică performantă, o clinică de prestigiu – Clinică de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, cu Compartimentele de Anestezie şi Terapie Intensivă, dar şi ORL şi Oftalmologie – nu se poate practica medicina în condiţii improvizate şi artizanale. Am considerat că e de datoria noastră să luăm iniţiativa. Noi sperăm că, până la capăt, campania să aibă un impact pozitiv. Deja, în conturile spitalului au început să se adune banii, modest, e adevărat, dar se adună. Pe de altă parte, organele competente –Primăria Timişoara şi Ministerul Sănătăţii – să ne ajute şi să ia parte activ la campanie”, este mesajul dr. Ovidiu Adam.

Părinţii sunt surprinşi
Medicii de la spitalul de copii, dar şi părinţii speră că noua conducere a primăriei să fie mai deschisă şi să îi dea drumul proiectului. Edificarea acelui corp de clădire ar reorganiza altfel spitalul, cu o mult mai bună funcţionalitate. Ar „dispărea” clădirile care îl alcătuiesc ca un spital pavilionar. De exemplu, dacă micuţii bolnavi trebuie să vină la radiologie, ei trebuie trecuţi peste liniile de tramvai, indiferent că e iarnă, cu minus 15 grade, sau vară, cu plus 40 de grade, iar dacă trebuie să ajungă la analize de laborator, ei trebuie duşi după colţ. Adesea sunt micuţi de un kilogram, care sunt aduşi la urgenţe şi de acolo trebuie duşi dincolo de stradă, la incubatoare. „Dacă ar fi ridicată noua clădire, toate aceste secţii vor fi în acelaşi loc, atunci, spitalul ar deveni monobloc, cu o foarte bună funcţionalitate. Părinţii, să ştiţi, sunt foarte surprinşi când se văd obligaţi să se deplaseze cu micuţii bolnavi de la o clădire la alta, trecând strada printre maşini şi tramvaie, fie că e iarnă sau vară”, a spus prof. Boia.
Vor să strângă fonduri!
În vederea soluţionării gravelor probleme imobiliare a fost demarată, din luna aprilie 2012, o amplă campanie publicitară locală şi naţională, în scopul strângerii de fonduri pentru construirea unui nou corp de clădire, „Corpul B”, în care să funcţioneze atât secţiile din clădirile retrocedate, cât şi, în plus, Secţia Clinică de Neonatologie Prematuri, Laboratorul de Radiologie şi Imagistică şi Laboratorul de Anatomie Patologică, plus o parte din serviciul administrativ, care actualmente funcţionează în condiţii improprii. Suma necesară pentru construirea şi dotarea noului corp se ridică la 15 milioane de euro. Noua clădire, cu demisol, parter, cinci etaje şi mansardă, ar urma să aibă aproximativ 170 de paturi repartizate pe secţiile respective. Deocamdată sunt procese pe rol, cu noii proprietari, dar, cu siguranţă că nu unitatea sanitară va avea câştig de cauză, fiindcă se ştie că „proprietatea e sfântă”.Firmele sau cetăţenii care vor să facă donaţii o pot face la următoarele conturi: Lei – RO15BTRL03601205138307XX;
Euro – RO61BTRL03604205138307XX.

Comentarii

comentarii