Acasă Actualitate Salvați copiii dispăruți sau exploatați sexual din Timișoara!

Salvați copiii dispăruți sau exploatați sexual din Timișoara!

DISTRIBUIȚI

Organizația Salvaţi Copiii, în calitate de membru al Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi și Exploataţi Sexual, a organizat în rândul a peste 1.200 de elevi din școlile din Timişoara, Caraș-Severin și din alte 10 orașe din țară, o campanie de informare cu privire la riscurile plecării de acasă şi din instituţiile de protecţie.

 

Scopul campaniei desfășurată în săptămâna Școala altfel a fost conștientizarea riscurilor asociate disparițiilor voluntare, identificarea timpurie a dificultăților cu care se confruntă şi găsirea celor mai bune soluţii, precum şi asigurarea intervenției în cadrul unui parteneriat solid între părinți, cadre didactice, consilieri școlari, psihologi și poliție. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în decursul anului 2016 în țara noastră au fost raportate 4.377 de dispariții de copii. În peste 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenţionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată. Şi la nivel european, conform datelor furnizate de către Federația Europeană pentru Copilul Dispărut, Exploatat Sexual, mai mult de jumătate dintre disparițiile de copii sunt plecări voluntare. Majoritatea sunt adolescenți, cu vârste între 15 și 16 ani.

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea adulţilor responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice sau emoţionale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinţii, cu precădere în situaţii dificile; abandonul școlar și influenţa sau presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene și situația economică a familiei.

Referindu-se la datele de la nivel național, cât și la cele de la nivel european, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România, declară: “Este cutremurător să vedem că, într-o perioadă oricum dificilă cum este adolescenţa, copiii trăiesc situaţii de viaţă în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluţie. Au nevoie de sprijinul nostru pentru a realiza că este o falsă soluţie, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire, care fug în mod repetat din aceste instituții. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de uşa casei sau a instituției de protecţie sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat. Aceste situații cu care ne confruntăm trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire, adresate deopotrivă copiilor și adulților care îi au în grijă”, spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România.

Comentarii

comentarii