Acasă Actualitate Salvați Patrimoniul Timișoarei!

Salvați Patrimoniul Timișoarei!

DISTRIBUIȚI

articol sambataToate construcţiile din cartierele Iosefin și Fabric sunt considerate monumente istorice, iar cele mai multe sunt degradate, de aceea, Asociația Salvați Patrimoniul Timișoara a declanșat o campanie de informare și sensibilizare a proprietarilor și a autorităților pentru ca să se ia măsuri urgent pentru repararea lor.
Reprezentanții asociației fotografiază părțile deteriorate ale clădirilor, iar pozele le postează pe pagina asociației de facebook, declanșând comentarii și, astfel, dialogul între cetățeni pe tema patrimoniului orașului. “Cultură naţională este expresia cea mai cuprinzătoare a identităţii naţionale înţeleasă în profunzimea şi diversitatea ei istorică, iar patrimoniul cultural reprezintă cea mai importantă zestre pe care naţiunea o poate aduce în spaţiul comun european. În această etapă, prezervarea patrimoniului construit este principala urgenţă a politicilor culturale. Protejarea şi cunoaşterea patrimoniului cultural naţional, de o diversitate unică în Europa, trebuie să devină o prioritate pentru întreagă societate românească, prin introducerea acestei teme în educaţia formală şi informală. Pe această cale, cultură va deveni un bun public constitutiv al cetăţeniei democratice, deopotrivă naţională şi europeană. Tocmai de aceea, propunem o viziune care să conducă la o valorificare intensivă şi extensivă a patrimoniului cultural material şi imaterial al României”,  acesta este mesajul Guvernulului României.
Ilie Sârbu, reprezentantul asociației, atrage atenția că asta susține guvernul, dar alta se face în realitate în Timișoara, adică, nimic. “Superbă noastră Timişoara, apăsată de neglijenţă, indiferenţă şi rea voinţă. Apreciez enorm postările pe care specialiștii le fac pe Salvaţi Patrimoniul Timişoarei! Ziua de Vest susţine demersurile şi le cultivă!”, este mesajul Liei Lucia Epure, directorul cotidianului ZIUA de Vest.
Monumentelor istorice din cele două cartiere se adaugă alte mii de clădiri istorice de o frumusețe arhitectonică unică din cartierele Elisabetin, Mehala și Freidorf, în total este vorba de o zonă care cuprinde 14.500 de construcții vechi care trebuie reparate. Mesajul autorităților locale este clar: proprietarii trebuie să le renoveze, fiindcă ei locuiesc în acele clădiri.
 “Atât vom pune presiune pe ei, până când vor înțelege că nu îți poți bate joc de un oraș. Dacă vrei să ai proprietăți în centrul orașului trebuie să le întreții. Nu putem să dăm banii publici pentru a reabilita ceea ce aparține unei persoane private. Bineînțeles că avem un proiect de susținere în zona de urgență maximă pentru oraș, unde venim cu facilități. Avansăm noi banii și îi recuperăm apoi, pe o perioadă de mai mulți ani, printr-un impozit suplimentar. Vorbim și de o cotă parte de grant care nu se mai rambursează. Nu e normal să repari din banii tuturor clădiri ce aparțin unora. A văzut toată lumea centrul nostru istoric, atât de frumos și atât de apreciat de toți cei care vin în vizită, însă toți așteaptă acum schimbarea fațadelor clădirilor. Imaginea Timișoarei în zona ei zero, în centrul istoric, are de suferit de pe urma neputinței”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Amintim că în 28 iunie 2016, Camera Deputaţilor a aprobat modificarea Legii nr. 153, privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, prin care permite autorităţilor locale să cofinanţeze lucrările specifice la faţade, tâmplărie şi acoperiş, dar să şi recupereze banii de la proprietari prin intermediul taxei de reabilitare a clădirii istorice.

Comentarii

comentarii