Acasă Actualitate Sărbătorile Săcălazului: Pentru unii locuitori înseamnă distracţie, pentru alţii, stres!

Sărbătorile Săcălazului: Pentru unii locuitori înseamnă distracţie, pentru alţii, stres!

DISTRIBUIȚI

sacalaz1Sărbătorile din comuna Săcălaz, precum Ruga şi Zilele Săcălazului, pentru unii înseamnă distracţie, pentru alţii stres, fiindcă poluarea fonică şi cu deşeuri este foarte mare. „Eu fac parte din ultima categorie”, se arată într-o scrisoare trimisă la redacţia ZIUA de Vest de către un locuitor al comunei.
Redăm în continuare conţinutul întregii scrisori:
„Mă numesc H. D., sunt proprietar al imobilului situat în centrul comunei, lângă şcoală şi vis a vis de biserica catolică. Săcălazul neavând un loc amenajat pentru astfel de evenimente, ele se ţin în centrul comunei, centrul fiind format dintr-o intersecţie mai mare. Un motiv pentru care aceste evenimente se organizează în acest loc are o tradiţie destul de lungă, având în vedere că şi ruga Săcălazului s-a ţinut pe timpul nemţilor în centrul comunei. Până aici există similitudini cu Săcălazul vechi, însă, intrând în detaliu, se pot observă nenumărate nereguli legate de organizarea acestor evenimente.
Că să devin mai concret, petrecerile organizate de către Primăria comunei Săcălaz se desfăşoară cu încălcarea mai multor norme referitoare la tulburarea ordinei şi liniştei publice, la conservarea şi protecţia mediului şi a drumurilor publice, la dreptul de acces la imobilul de mai sus (şi nu numai) etc.. Că şi în anii precedenţi, şi de această dată standurile au fost amplasate la libera alegere a participanţilor, fără îndrumare din partea unui reprezentant al primăriei, creându-se situaţia ca imobilul în cauză să fie înconjurat de tarabe, jocuri şi maşini parcate, inclusiv pe trotuar. În faţă geamurilor, la un metru distanţă reflectau luminile şi luminițele, muzică era la un debit greu de suportat. Nu s-a ţinut cont de spaţiul verde, de zona pietonală sau de limita de protecţie al imobilului, ajungând şi până în peretele casei. S-a intrat inclusiv cu tirul peste trotuare şi pista de biciclişti, care desigur au fost parţial distruse, iar numai norocului se datorează faptul că nu s-a distrus ţeavă de gaz, care se afla printre roţile tirului.
sacalaz2O astfel de aglomeraţie de oameni pe un spaţiu  restrâns nu poate să rămână fără supraveghere, oamenii se sprijină pe peretele caselor inclusiv cu picioarele, se întâmplă să fie altercaţii (cum de altfel s-a întâmplat şi la acest eveniment), având în vedere că se consumă uneori cantităţi mari de băuturi alcoolice. Nu se poate închiria spaţiul public fără a se stabili nişte reguli care respectă normele de convieţuire şi legislaţia în vigoare. Primăria nu are numai drepturi („Este spaţiul public şi facem ce vrem“),  ci şi nişte obligaţii care i-ar revenii oricărui organizator de evenimente. Nu se adună niciodată mizeria (vezi poze), nu se amenajează la loc spaţiul verde. Eu m-am săturat să strâng mizeria din stradă, am strâns personal sau prin alte persoane de trei ori pe săptămâna mizeria din jurul imobilului, inclusiv chiştoacele de ţigări. M-am săturat ca primăria să aibă numai drepturi, iar cetăţenilor să le revină obligaţiile. Nici solicitărilor mele de a pune coşuri de gunoi în centrul comunei nu s-a dat curs; probabil că nu se poate organiza golirea coşurilor.
Citind articolul despre Săcălaz intitulat „Săcălaz, dezastru şi incompetenţă“, reflectă în totalitate şi părerea mea despre această comună. Este o nepăsare totală din partea autorităţilor faţă de ceea ce se întâmplă, aş spune chiar că, comportamentul autorităţilor (primărie + poliţie) vis a vis de cetăţeni este unul sfidător. Aici nu se doreşte binele comunei, ci interesele personale primează. Această comună, care a fost fruntaşă în urmă cu câteva zeci de ani în rândul comunelor limitrofe ale Timişoarei, acuma este lăsată cu mult în urmă altor comune. Săcălazul este un exemplu în care democraţia şi-a atins limitele”, cu respect H. D.
De fapt, asemenea sărbători au loc şi în alte comune din Timiş, inclusiv în Timişoara, iar poluarea fonică şi cu deşeuri este dramatică. În urmă rămân mormane de gunoaie, dar acesta e nivelul civilizaţiei unor cetăţeni care preferă să arunce mizeriile pe stradă, dar ce ne-am face oare fără aceste sărbători, inexistente în timpul comunismului…..?
Autorităţile din Săcălaz promit să ia măsuri eficiente!

Comentarii

comentarii