Acasă Actualitate Scandal la Spitalul Județean Timișoara

Scandal la Spitalul Județean Timișoara

DISTRIBUIȚI

La Spitalul Județean Timișoara s-au ascuțit săbiile și se aruncă cu acuze dintr-o parte în alta. Doctorul Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, este acuzat de infirmiere și asistente că le jignește, în timp ce medicul spune că nu are destule paturi în secție și spune că este nevoit să interneze pacienții și să-i țină pe hol. Doctorul Ionac a fost și sancționat cu tăierea a 10 la sută din salariu timp de trei luni. Acest scandal a fost scos la iveală de jurnaliștii de la tolo.ro.

O infirmieră de la Spitalul Județean Timișoara spune că a fost jignită de Ionac pentru că nu a pus o masă cum trebuie.

„Mi-a spus: dacă nu știi, atunci ieși afară, cheamă pe cineva care știe, că altfel bag acul ăsta în tine. Eu am 22 de ani de vechime în muncă, nu cred că poate pune în balanță competența mea. Eu sunt acolo să-mi fac meseria și să ajut. Mie, personal, asta mi s-a întâmplat”, a spus infirmiera Claudia Nyuli.

Și alte asistente și infirmiere acuză comportamentul medicului, unele au plecat din secție. „Dânsul vede lucrurile că el este super, iar restul analfabete, ciori. Au mai plecat două fete în decembrie, au dat concurs pe alte secții. Trei asistente au plecat deja”, a spus Veronica Roth, liderul sindicat Sanitas din spital.

Managerul Spitalului Județean Timișoara Marius Craina spune că „Ionac practică un joc periculos”: „În ceea ce privește internarea pacienților pe coridoare, acest lucru este creat artificial, fals, pentru a distrage atenția de la subiectul privind comportamentul pe care l-a avut față de colegii de la blocul operator doi. Medicul trebuie să-și gestioneze internările, tratamentele, operațiile, în limita celor 27 de paturi. Ionac practică un joc periculos ca mersul pe sârmă fără plasă. Spitalul dispune de 180 de paturi unde pot fi internați acești pacienți, dacă există comunicare”, a spus Craina.

Ionac neagă acuzațiile și spune că a acționat spitalul în judecată pentru sancțiune. Spune că în sala de operație sunt momente mai tensionate, dar că lucrurile pe care le-au spus asistentele sau infirmierele ar trebui probate.

„În orice operație există momente tensionate în care soarta pecientului poate să fie în cumpănă. Dacă unul dintre cei care fac parte din echipă e cu mintea aiurea, sau nu-i pasă, poate că este nevoie, la fel ca și pe front, și să urli. Este o atitudine necesară să înclini balanța în favoarea pacientului și a ta. Dacă cineva consideră acel lucru ca pe o înjurătură, atunci locul lui nu este acolo. Nu neg că apar astfel de momente. O parte din asistentele instrumentare nu știu instrumente, nu au noțiuni elementare care țin de cunoașterea materialului cu care lucrăm. În opinia mea totul este o înscenare orchestrată de managementul spitalului”, a spus Ionac.

Doctorul Ionac spune că în anul 2017 au fost operați 1.800 de pacienți, care au avut nevoie de intervenție vasculară în proprorție de peste 80 la sută, în timp de managerul Craina spune că sub 45 la sută dintre pacienți au avut nevoie de intervenții vasculare.

„Am făcut solicitări repetate, inclusiv la minister, pentru mărirea numărului de paturi. Am solicitat local, nu mi s-a răspuns, atunci am mers mai departe la minister, trecând peste managementul spitalului”, a mai declarat Ionac.

Comentarii

comentarii