Acasă Actualitate Scandalos: Zeci de tineri din Timișoara stau cu mii de euro blocați...

Scandalos: Zeci de tineri din Timișoara stau cu mii de euro blocați în conturi și așteaptă ca primarul să-și țină cuvântul

DISTRIBUIȚI

Ar fi trebuit să-și vadă visul împlinit, dar 128 de tineri din Timișoara, fericiții câștigători ai unei competiții lansate de primărie, stau cu agoniseala de-o viață blocată în conturi. Ei ar fi trebuit să primească deja terenuri gratuite pentru a-și construi case, împărțite de Primăria Timișoara în baza Legii 15/2003, dar norocul lor s-a transformat rapid în ghinion. Tinerii  așteaptă de aproape un an ca reprezentanții municipalității timișorene să facă lumină într-o situație tipic românească.

Povestea este destul de întortocheată și a început în urmă cu mai bine de un an. În iarna anului 2016, consilierii locali ai Timișoarei au adoptat o hotărâre prin care au stabilit care sunt condițiile ce trebuiau urmate de către cei care voiau să beneficieze de un teren pentru casă, oferit gratuit de Primăria Timișoara pe baza Legii 15/2003. Printre altele, ei trebuiau să aibă domiciliul în Timișoara, să aibă sub 35 de ani sau să depună o garanție de aproape 10.000 de euro. Loturile urmau să fie atribuite în funcție de punctajul obținut de solicitant, în baza criteriilor suplimentare stabilite de aleși.

Odată ce ar fi primit terenul, tinerii beneficiari erau obligați ca în termen de trei luni de la data preluării parcelei să împrejmuiască terenul atribuit, iar într-un an să înceapă lucrările de ridicare a locuinței. Legea spune că pot rămâne fără dreptul de folosință gratuită cei care nu ar fi terminat construcția în termen de cinci ani de la data semnării procesului-verbal de predare-primire a terenului. După această perioadă, ei ar putea finaliza construcția dacă ar cumpăra sau ar concesiona terenul de la primărie. Nici vorbă însă de așa ceva, pentru că mai-marii din Primăria Timișoara nici măcar n-au fost în stare să împartă terenurile.

Competiția de dosare a început la începutul anului 2017, iar în primăvară, anul trecut, a fost făcută publică o primă listă a câștigătorilor. În total, 209 tineri s-ar fi înscris în concurs, dar primăria avea doar 128 de parcele de aproape 300 de metri pătrați pe strada Ovidiu Balea.

Printre norocoșii câștigători se regăseau apropiați de-ai primarului Nicolae Robu, angajați de Administrația Robu în Primăria Timișoara: Sanda Greblă, o tânără care are grijă de agenda primarului Timișoarei, Cătălin Iapă, tânăr consilier personal al primarului Robu sau Grigore Grigoroiu, tânăr consilier local PNL.

Printre cei 128 s-a numărat și fiul unui consilier local independent, dar și alte rude ale unor angajați din primărie. De menționat este și faptul că ar fi vrut un teren pentru casă gratuit de la primărie un alt angajat al Administrației Robu, Robert Kristof, fost consilier personal al primarului și actual city manager al orașului, însă acesta nu a obținut punctajul necesar.

Primarul Nicolae Robu spunea, la acea vreme, că n-a urmărit competiția și că habar nu avea cine s-a înscris. A aflat în scurt timp numele câștigătorilor și tot ce a putut să spună a fost că apropiații lui din primărie „nu sunt cetățeni de rangul doi”.

„Eu nici nu am văzut listele, dar am aflat că s-au dat câteva nume în presă. Despre câțiva știam, pentru că și-au exprimat bucuria că se află pe un loc eligibil. Nu sunt cei ce lucrează în primărie, respectiv cei ce-mi sunt mie colaboratori, nu sunt cetățeni de rangul doi, în niciun caz și nu pot fi discriminați negativ. Nu își pierd din drepturi! Sunt cetățeni cu drepturi egale în această țară și evident că este nepermis să aibă un oricât de mic avantaj față de alții. Nimeni nu a beneficiat de niciun avantaj, au fost niște criterii foarte clare. Eu am cerut o reanaliză a tuturor dosarelor înainte de a se face ierarhia tocmai pentru că am auzit că există dosare de candidatură de la un număr de angajați din primărie. Și am vrut să preîntâmpin eventuale erori nevoite, dar tot erori ar fi fost, care ar fi putut fi interpretate în fel și chip. Așa am cerut să se reverifice totul, totul este stabilit pe bază de punctaj foarte clar în urma unei grile adoptată de consiliul local și, drept urmare cine are ceva de contestat să depună contestație. Contestațiile se analizează tot transparent”, spunea Robu în urmă cu aproape un an.

Bucuria colaboratorilor lui Robu avea să devină coșmarul tinerilor timișoreni care nu sunt atât de apropiați de primarul Timișoarei și care sperau că pot să-și ridice o casă pe un teren oferit de primărie.

A urmat o perioadă de contestații, care au fost analizate îndeaproape. Au fost depuse aproape 50 de contestații, dar a durat ceva până să fie verificate din nou dosarele, pentru că la nivelul primăriei nu s-a format o comisie de soluționare a contestațiilor. Regulamentul pentru atribuirea terenurilor nici măcar nu amintea așa ceva. La scurt timp, s-a decis că nu este nevoie de o comisie specială, așa că de contestații s-a ocupat tot Comisia de validare, aceeași care a atribuit terenurile. Urma ca dosarele să fie reverificate și apoi să fie prezentată o listă finală, care ar fi trebuit să fie în atenția consilierilor locali. Parcelele se atribuie doar după ce lista primește acordul Consiliului Local Timișoara, spuneau reprezentanții primăriei.

La prima vedere, totul ar fi trebuit să meargă extrem de repede. Însă primarul Nicolae Robu s-a temut de controale de la Agenția Națională de Integritate, așa că a cerut părerea specialiștilor instituției cu privire la o eventuală incompatibilitate a angajaților primăriei care s-au regăsit pe listă. Aceasta mai ales în condițiile în care doi consilieri locali erau pasibili de un conflict de interese: alesul PNL Grigore Grigoroiu și fiul consilierului independent Ilare Bordeașu. Ambii consilieri locali votaseră criteriile de departajare fără probleme.

„Nu mă pot pronunța. E o situație care poate fi considerată, nu moral trebuie să discutăm aici. Este posibil să fie o coliziune cu legea. Nu știu, se poate interpreta și ca fiind conflict de interese, se poate interpreta și că nu ar fi. Atunci când s-a votat, consilierul local Grigore Grigoroiu a votat fără să aibă nicio contribuție, din câte știu eu, la acele criterii. Pur și simplu le-a votat și el alături de ceilalți. Nu a propus nimic, nu a contribuit la elaborarea criteriilor. Ar fi fost mai bine să se abțină. El spune că la vremea respectivă nu avea de gând să-și depună dosarul și ulterior a văzut că ar putea. El trebuie să decidă dacă merge mai departe și își păstrează repartiția respectivă, riscând să aibă reclamații și sunt convins că vor fi. Eu nu-mi permit să dau sfaturi, este un om matur, este consilier local, trebuie să-și analizeze situația și să decidă ce face. Nu am discutat subiectul cu el”, afirma primarul Timișoarei în momentul în care s-a aflat că ar exista un conflict de interese.

Până la urmă, colegul de partid al primarului Nicolae Robu, Grigore Grigoroiu, a decis să se retragă din competiție. Răspunsul de la ANI a venit după câteva luni bune, timp în care doi dintre tinerii care nu au primit câte o parcelă au dat în judecată primăria.

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate susțin că nu ar fi situații de incompatibilitate, dar ar fi vorba despre un conflict de interese.

„Din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că situațiile prezentate nu generează o situație de incompatibilitate. În ceea ce privește conflictul de interese, invederăm faptul că acesta nu rezultă «de lege lata» (n.r. despre legea în vigoare), dintr-o dispoziție legală, ci doar dacă persoana care ocupă o funcție publică emite un act afectat de interesul personal. Prin urmare, opinăm că se poate genera o situație de conflict de interese de natură administrativă dacă: primarul, prin deciziile sale, are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative; funcționarul public a fost/este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice sau juridice cu care are relații cu caracter patrimonial sau dacă interesele sale patrimoniale, ale soțului sau ale rudelor de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice; consilierul local participă la procesul de vot, în cadrul consiliului local, cu privire la adoptarea unor hotărâri în probleme supuse dezbaterii în care are un interes personal patrimonial, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv – în această situație, consilierul se află în conflict de interese dacă are un interes personal, în problema supusă dezbaterii, pe care nu îl anunță la debutul ședinței”, se arată în adresa de cinci pagini semnată de Bogdan Stan, președintele Agenției Naționale de Integritate.

Răspunsul de la ANI a fost destul de amplu, iar primarul Nicolae Robu a fost convins că nu ar fi probleme și ar fi vrut să supună lista finală la vot în Consiliul Local Timișoara. Ușor de zis, greu de făcut!

Două tinere care au depus dosare sperând că primesc și ele o parcelă de la primărie au dat instituția în judecată. Sunt două procese diferite, iar termenele au fost stabilite pentru luna februarie a acestui an, așa că cei 128 de tineri care s-au crezut norocoși în urmă cu aproape un an mai au de așteptat.

„Mi se pare incredibil ce se întâmplă în țara asta. M-am chinuit ani buni să strâng cei aproape 10.000 de euro ca să pot să îmi cumpăr o locuință. Când am văzut că primăria oferă terenuri pentru case m-am bucurat și am crezut că se vor mișca foarte repede lucrurile. Între timp au crescut și prețurile locuințelor foarte mult și eu stau cu banii degeaba în cont. Chiar am sperat că se mișcă mai repede lucrurile în primărie”, ne-a spus un tânăr timișorean pățit.

Reprezentanții primăriei așteaptă ca instanța să ia o decizie, iar asta ar mai putea dura mult și bine. Primarul Nicolae Robu susține că nu poate merge mai departe cu proiectul până ce magistrații nu iau o decizie.

„Stagnăm… în aceeași situație. Nu avem nimic, sunt două persoane care au depus contestație, nu au câștigat și au mers în instanță. Nu depinde de noi, eu aș fi vrut cât mai repede. Problema cu incompatibilitatea este decisă, de la ANI am primit un răspuns care este clar și toți cei care ar fi putut fi vizați spun că nu au nicio grijă, se consideră în totală regulă”, a declarat Robu.

Așadar, cei 128 de norocoși ghinioniști mai au de așteptat. Și nu se știe cât. Asta dacă nu împlinesc 35 de ani între timp.

Sursa: libertatea.ro

Comentarii

comentarii