Acasă Economic Schimbările climatice i-au dat peste cap nu numai pe fermieri, ci și...

Schimbările climatice i-au dat peste cap nu numai pe fermieri, ci și pe culturile agricole în Timiș, Arad și Caraș Severin

811
DISTRIBUIȚI

Gerul din ultima perioadă a lunii februarie a ars grâul și celelalte cereale păioase în județele Timiș, Arad și Caraș Severin. În general culturile de toamnă au avut foarte mult de suferit din cauza temperaturilor din timpul nopții de până la minus 10 chiar 14 grade, fără să fie strat de zăpadă.

În schimb rapița a rezistat foarte bine la ger.

”În ultimii trei-patru ani culturile din Arad nu au văzut zăpadă, iar acest fenomen dăunează foarte mult culturilor, fiindcă nu sunt adaptate la acest regim dur. Noi trăim vremuri anormale și nici nu știi ce să mai faci. Dacă semeni prea repede, culturile pot să evolueze neașteptat, să fie prea dezvoltate în timpul iernii și nu e bine, dacă nu semeni și tot amâni atunci grâul poate răsări mult prea târziu, cum s-a întâmplat, pe la sfârșitul lunii februarie, fiindcă nu a fost ploaie. Schimbările climatice l-au dat peste cap nu numai pe fermier, ci și pe plante”, spune Gheorghe Porubski, președintele Asociației Țăranul Nădlăcan.

Sunt speranțe pentru culturile din agricultura Aradului, fiindcă rezerva de apă s-a refăcut în proporție de 80 – 90%, dar fermierii susțin că ce va fi de aici încolo greu de spus.

Comentarii

comentarii