Acasă Actualitate Scuturarea covoarelor pe fereastră – o practică extrem de necivilizată şi… amendată,...

Scuturarea covoarelor pe fereastră – o practică extrem de necivilizată şi… amendată, în Timişoara!

DISTRIBUIȚI

aruncxarea gunoiuului Timisoara cladiri piata  victorieiCâţi timişoreni ştiu că scuturarea păturilor şi covoarelor pe geam sau aruncarea gunoaielor pe fereastră se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 1.000 la 2.500 de lei pentru persoanele juridice?  
E oribil!

Aceste practici necivilizate şi extrem de urâte, inclusiv tulburarea liniştii locatarilor dintr-un condominiu, sunt interzise încă din februarie 2013, printr-o hotărîre a Consiliului Local Timişoara, iar Poliţia Locală se ocupă cu aplicarea amenzilor. Cu toate acestea există foarte mulţi cetăţeni care nu respectă aceste norme, iar aruncarea gunoiului pe fereastră de la etaj şi scuturarea păturilor, a covoarelor şi a feţei de masă din bucătărie pe geam a devenit o practică curentă. Răspunsul uluitor pe care l-am auzit adesea cu toţii este: „Dar unde să scutur?”.  „Eu nu scutur păturile şi covoarele pe fereastră, deşi stau la etajul trei, de aceea nu sunt de acord şi nu accept nici ca altul să îmi arunce mizeria în cap. Aceste apucături trebuie sancţionate drastic. Eu aspir pe jos cu aspiratorul şi nu aruc gunoiul pe geam. De exemplu, doamna de deasupra, de la patru, în fiecare sâmbătă când face curat, scutură păturile de la balcon şi toată mizeria şi praful pică la mine în balcon. Să vedeţi ce strat de praf şi fibre mici de piele umană s-a format pe balustrada de la balcon sau pe pervazul ferestrei, care este de un alb pur, iar doamna de la etaj nu ţine cont de asta. Am citit că praful din casă în ceea mai mare parte este format din piele umană descuamată. Vă daţi seama ce oribil e?! De câte ori i-am atras atenţia gospodinei de deasupra (dacă pot spune aşa, deşi nu merită), am ajuns la scandal cu ea. Nu a înţeles şi continuă să scuture mizeriile îngrozitoare de la fereastră. De asemenea, ar fi bine să veniţi să vedeţi cum e la mine pe pervarzul de la geamul de la bucătărie. Doamna scutură de fiecare dată, după ce mănâncă, faţa de masă pe fereastră, iar firimiturile se opresc pe pervaz la mine. Ce aş putea face în acest caz? Vă întreb pe dumneavoastră, de la ziar, fiindcă eu nu mai ştiu ce să fac şi nu mai suport mizeria pe care mi-o aruncă în cap doamna de la etajul patru”, se arată în scrisoarea domnului Nelu Iordan, de pe bdul. Dâmboviţa nr. 19 din Timişoara.
Sunt disperat!

„Eu sunt disperat. Pur şi simplu nu mai suport. Nu pot dormi noaptea de multe ori, fiindcă domnişoara de la etajul 3 face zgomot aproape în fiecare seară. Circulă prin locuinţa ei cu tocuri sau în mare viteză şi face un zgomot infernal. Nu pot să inchid un ochi noaptea. Vine cu prietenii, zbiară şi râd. I-am spus adesea, dar nu mă ia în seamă. Nu mai suport. Şi preşedintele de bloc i-a atras atenţia. Degeaba. Mai grav, am unii vecini care găuresc pereţi la ora 00.00 sau bat în calorifer. E infernul la mine în bloc”, s-a plâns prof. Raţiu, de pe bdul. General Dragalina.  Din luna februarie 2013, Consiliul Local Timişoara a adus modificări unei hotărâri mai vechi, care stabileşte contravenţiile. Astfel, timişorenii care vor scutura de la geam carpete, pături, haine şi cearceafuri vor fi amendaţi cu sume de până la 1.000 de lei, iar persoanele juridice pot primi amenzi de până la 2.500 de lei. Aceeaşi hotărâre mai prevede amenzi şi pentru cei care îşi usucă hainele în balcoane deschise, dar şi pentru cei care îşi pun hainele la uscat pe uscătoare improvizate în afara clădirii în care locuiesc.
Uscarea rufelor în afara balcoanelor, interzisă!

 „În scopul asigurării şi păstrării ordinii şi curăţeniei, igienei publice şi  protecţiei mediului înconjurător, se interzice persoanelor fizice şi juridice:  a) aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare sau nealimentare, scuipatul şi consumul de seminţe, precum şi orice alte deşeuri pe domeniul public;  b) punerea în circulaţie a vehiculelor de orice fel care sunt deteriorate, nu  îndeplinesc condiţiile de curăţenie, poluează atmosfera sau au scurgeri de  ulei sau combustibil; c) murdărirea căilor publice cu orice fel de materiale: balast, mortare, noroi, betoane, deşeuri sau alte materiale, precum şi cu produse agricole;  d)transportul de deşeuri fără existenţa unui contract încheiat între transportator şi deţinătorul deşeurilor, precum şi nedeţinerea de documente de însoţire a  deşeurilor transportate, din care să rezulte deţinătorul, destinatarul, originea deşeurilor, locul de încărcare şi descărcare a acestora; să nu amplaseze bătătoare de covoare în jurul imobilelor de locuit; să nu întindă rufele spălate la uscat în balcoane deschise, pe suport în afara balcoanelor sau în jurul imobilelor de locuit; ”, se mai arată în Hotărârea Consiliului Local Timişoara nr. 371.

Comentarii

comentarii