Acasă Administraţie Se dă drumul la exproprieri pentru construcția podului Jiul

Se dă drumul la exproprieri pentru construcția podului Jiul

2066
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali din Timișoara au decis, miercuri, 22 iulie, să inițieze procedurile de expropriere în cazul proprietăților private situate unde ar urma să se construiască Podul Jiul, cel care va lega strada cu același nume de splaiul Tudor Vladimirescu. Înainte de a putea aproba un proiect tehnic, a fost nevoie și de aprobarea demarării procedurilor de expropriere.

„Având în vedere modernizarea pasajului CF strada Jiul – Calea Circumvalațiunii, este necesară dezvoltarea tramei stradale a municipiului prin asigurarea conectivității între malul sudic și nordic al Canalului Bega. În zona respectivă acest lucru se poate face prin realizarea unui pod ce va asigura continuitatea străzii Jiul până la Splaiul Tudor Vladimirescu, supratraversând râul Bega la cca. 200 de metri aval de Podul de Fier situat pe strada Andrei Mureșanu și la cca. 320 de metri amonte de Podul Traian creând astfel o rută alternativă și diminuând traficul rutier din centrul orașului”, se arată în raportul de specialitate care a însoțit proiectul de hotărâre.

Proiectul de hotărâre prevede exproprierea a suprafețe din patru terenuri, trei deținute de instituții publice – Primăria Timișoara și Administrația Bazinală de Ape Banat –, și unul, tot al primăriei, dar cu drept de superficie în favoarea unei societăți comerciale, SC A INVEST SRL. Pe ultimul se află un teren de handbal cu tribune, un bazin de înot și o platformă de beton.

Evaluarea făcută de S.C. FIDOX S.R.L. Brașov arată că aceste construcții sunt evaluate la 341.230 de lei – 70.680,00 de euro – fără TVA, adică 406.063 de lei – 84.109 euro –. În total, pentru obiectivul de investiții, primăria va trebui să aloce aproximativ 24.4 milioane de lei, respectiv 5.1 milioane de euro, inclusiv TVA. Dintre acestea, construcția efectivă costă reprezintă 21 de milioane de lei, adică 4,4 milioane de euro. Estimările arată că ar fi nevoie de 18 luni pentru construcția unui asemenea pod.

„Eu v-aș ruga să susțineți printr-un vot favorabil acest punct de pe ordinea de zi, pentru că suntem în prag de vacanță. Ar fi păcat să întârziem și mai mult cu acest proiect. Știți bine, ne chinuim să construim Podul Jiul și, din diverse motive, am tot stat pe loc, și datorită unor probleme de proprietate. Suntem pe cale să le rezolvăm dacă votați aprobarea exproprierii. Noi suntem proprietari pe teren, dar sunt acele construcții, proprietate privată. Chiar dacă sunt în paragină, singura modalitate prin care putem să intrăm în posesie să recurgem la această expropriere”, a explicat primarul Nicolae Robu, înainte de vot.

Până la urmă, toți consilierii prezenți au fost de acord. Șaptesprezece au fost în videoconferință, iar doi au votat telefonic. Astfel, a fost obținut numărul minim de voturi necesare – majoritatea calificată –, 19 voturi.

Comentarii

comentarii