Acasă Politica „Se doreşte aducerea societăţii Meridian 22 în pragul falimentului, pentru ca soluţia...

„Se doreşte aducerea societăţii Meridian 22 în pragul falimentului, pentru ca soluţia salvatoare să vină din partea firmei Remondis”

DISTRIBUIȚI

A declarat Adrian Serendan, liderul grupului de consilieri democrat-liberali din Consiliul Local Lugoj, menţionând că „este păcat că lucrările mari ale oraşului Lugoj nu au fost continuate” Parteneriatul pe care Primăria Lugoj intenţionează să-l realizeze cu firma germană Remondis, în vederea gestionării alimentării cu apă, a canalizării şi a deşeurilor menajere, a fost dezbătut de către democrat-liberalii lugojeni, în cadrul unei conferinţă de presă. Cu acest prilej, Adrian Serendan, liderul grupului de consilieri democrat-liberali din Consiliul Local Lugoj, a declarat că „nu Remondis este soluţia pentru Lugoj”. Consilierul PDL a criticat şi „soluţiile” prezentate de primarul Francisc Boldea după ultima vizită în municipiul Lugoj a reprezentanţilor firmei germane. „Ce mă surprinde din declaraţia primarului Francisc Boldea este faptul că, pentru anul în curs, se prevăd detectarea pierderilor şi măsuri de reducere a lor. Deci, după trei ani de mandat, domnul primar nu a putut să depisteze singur lucrurile pe care le ştie orice cetăţean din Lugoj, cunoscând şi faptul că, potrivit facturii pe care o plăteşte societatea Meridian 22 către Apele Române, din totalul de metri cubi populaţiei i se facturează jumătate. Cu alte cuvinte, 50% sunt pierderile din reţea. Aşa că nu mai trebuie nicio detectare a pierderilor, că se cunosc ele din ce cauză sunt. Deci se cunoaşte care sunt pierderile din reţea, legate de funcţionarea Uzinelor de apă nr. 1 şi Uzina nr. 2, care este în aval de Lugoj şi are o vână moartă de apă stătută. Dar fac un apel, ca lugojean, la domnul primar Francisc Boldea, care se pare că a uitat că, exact după anii ’90, Uzina nr.2 a fost transformată din uzină pentru apă industrială în uzină pentru apă potabilă. Nu e o noutate că există o mare diferenţă între puţurile forate la adâncime mare, cum sunt cele forate la Uzina nr.1, şi Uzina nr.2. Deci nu-i o noutate şi mă surprinde că trebuie să primim recomandări pentru nişte lucruri pe care le cunoaştem toţi. Nu pot să nu sesizez şi pierderile planificate pe care le are Meridian 22, făcute de administraţia locală. Iar aici fac referire la faptul că primăria nu plăteşte, aşa cum o face orice contribuabil, apa de ploaie pentru cei 471.000 de metri pătraţi de domeniu public, iar subvenţia pentru transportul în comun s-a diminuat de la 500.000 de lei anual, la 380.000 de lei. Coroborate, pierderile planificate pe care le face primăria, faţă de societatea Meridian 22, cu vizita, nu întâmplătoare, a celor de la Remondis, mă pune în situaţia să trag o concluzie care se impune de la sine: că se doreşte aducerea societăţii Meridian 22 în pragul falimentului, pentru ca soluţia salvatoare să vină din partea firmei Remondis”, a declarat Adrian Serendan.

„Este păcat că lucrările mari ale Lugojului nu au fost continuate”

Consilierul democrat-liberal a făcut referire şi la declaraţia făcută de un coleg din consiliu după vizita pe care acesta a făcut-o, anul trecut, în Germania, la invitaţia firmei Remondis. „Îmi aduc aminte că unul dintre colegii consilieri a spus că firma Remondis nu este interesată de a investi la Lugoj, ci doar în a administra, ceea ce mă duce cu gândul că noi, în cei trei ani de mandat ai lui Francisc Boldea, nu am reuşit să facem ceea ce trebuia. Adică să terminăm anul acesta, maxim anul viitor, investiţiile referitoare la apă şi canalizare, care aveau fonduri asigurate atât de la Ministerul Mediului, cât şi din credite externe. Dacă aveam un procent de 80-90% de realizare, pierderile la apă erau mult diminuate. La ora actuală, faţă de anul trecut, suntem la un procent de realizare de 14%, total neconvingător şi este păcat că lucrările mari ale oraşului Lugoj nu au fost continuate”, a menţionat liderul grupului de consilieri PDL.

„Vom fi primul oraş din România care vrem să mergem pe mâna Remondis”

Consilierul democrat-liberal a vorbit şi despre activitatea firmei Remondis în România. „M-am documentat şi sursa mea de documentare spune că Remondis SRL România există cu sediul în Bucureşti din anul 2007 şi tot de atunci a înregistrat doar pierderi, că are restanţe faţă de furnizori şi restanţe la bugetul de stat, fiind o firmă insolvabilă. Remondis are multe puncte de lucru, până în Australia şi Africa, dar în oraşe de mărimea Lugojului, din Cehia sau Ungaria, se retrage, pentru că nu a reuşit să facă performanţă, să facă profit. În anul 2008, când un investitor privat din Lugoj a dorit să concesioneze un teren pentru a construi un spital privat, răspunsul domnului primar a fost că am fi primul oraş din România în care se face un astfel de obiectiv. Acum, eu vin şi-i spun că vom fi primul oraş din România care vrem să mergem pe mâna Remondis”, a spus Adrian Serendan.

„Procentul de nerealizare a investiţiilor este foarte mare”

Consilierul democrat-liberal a mai precizat că factorii locali trebuie să rezolve problema alimentării cu apă şi a canalizării în municipiu, iar atunci vom uita de firma Remondis. „Îmi pare rău să spun, dar procentul de nerealizare a investiţiilor pentru reţeaua de alimentare cu apă şi de canalizare este foarte mare şi nu poate fi recuperat până în 2013, când este termenul limită la care a fost deja derogată finalizarea acestei investiţii. Consider că nu este o întâmplare ceea ce s-a petrecut atât cu Remondis, cât şi cu Meridian 22. Consider că factorii locali trebuie să rezolve problema alimentării cu apă şi a canalizării, apoi, când totul va merge bine, vom uita de firma Remondis, care, curios, este foarte perseverentă şi, probabil, vrea ca rampa de lansare în România să fie prin Lugoj”, a conchis Adrian Serendan.

 

 

Comentarii

comentarii