Acasă Eveniment Secetă, inundații, producții mici la grâu în Timiș și criză alimentară

Secetă, inundații, producții mici la grâu în Timiș și criză alimentară

DISTRIBUIȚI

Viorel Matei, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Timiș și al Federației Naționale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), dă de pământ cu toate previziunile oficiale ale autorităților din Timiș și de la București din agricultură, care arătau că în 2011 vor fi cele mai mari producții. Dimpotrivă, Matei susține că recoltele la grâu vor fi slabe și chiar ne paște o gravă criză alimentară. “Nu va fi cea mai mare producție agricolă în 2011, nici un Timiș, nici la nivel național. După criza financiară, criza politică și morală va urma o criză alimentară”, a declarat Viorel Matei sâmbătă, 2 iulie.

Maxim 3.400 kilograme, în medie, în Timiș

În Timiș, dintre zonele cele mai afectate din cauza ploilor din toamnă și a secetei ce a urmat amintim: Cenei, Cenad, Otelec, Parța sau Deta. În ultimele trei luni în Cenad au fost opt litri de apă pe metru pătrat, încât s-a crăpat pământul de secetă. Prin urmare, recolta la grâu va fi diminuată cu până la 15%. Deși e perioada secerișului, fermierii sunt împiedicați să intre pe câmp din cauza timpului nefavorabil. În ultimele zile, de câte ori ei au început să recolteze grâul au fost nevoiți să se oprească din cauza ploilor. În plus, problemele cele mai mari apar din cauza prețului mare al motorinei, îngrășămintelor, insecticidelor și pesticidelor. Numai îngrășămintele s-au scumpit cu până la 40% în ultimele luni. Fermierii cheltuiesc cu imputurile până la 70% din valoarea producției la care se adaugă plata TVA, iar vânzările sunt fără TVA. La nivel naţional sunt compromise sute de mii de hectare de grâu. “Pe țară, producția pe hectar nu va fi mai mare de 3.000 de kilograme, iar în Timiș dacă va ajunge la 3.400, în medie. Țăranul va fi un bogat sărac. Eu am 150 de hectare cu grâu afectate. Ministerul a spus că sunt semănate cu grâu 1.950.000 de hectare. E o minciună. În realitate, sunt 1.750.000 de hectare. Restul este compromis”, a declarat Matei.

Vom fi excluși!

Pentru ca situația să fie și mai gravă, fermierii români riscă să fie excluși din cea mai mare organizaţie profesională COPA-COGECA, din care fac parte reprezentanții agricultorilor din toate cele 27 de state ale Uniunii Europene. Cauza? Nu sunt bani pentru a fi plătită cotizația. Prin urmare, nici interesele proprii nu vor mai fi promovate și apărate. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a susținut, până la finalul anului 2009, din bugetul propriu plata acestei cotizaţii, utilizând posibilitatea acordată prin Tratatul de Aderare la UE în ceea ce priveşte ajutoarele de stat existente. Acum, MADR nu va mai plăti decât costurile legate de asigurarea traducerilor documentelor în limba română şi de interpretarea simultană pe durata întâlnirilor organizate de COPA-COGECA. MADR precizează că  au fost făcute demersurile necesare referitor la posibilitatea susţinerii în continuare de către minister a organizaţiilor fermierilor români prin plata cotizaţiei din bugetul MADR, însă răspunsul primit din partea Comisiei Europene – DG Agricultură a fost negativ, deoarece acest tip de sprijin nu se încadrează în regulile comunitare privind ajutorul de stat. “Vom fi excluși că nu ne-am plătit cotizația, dar nu fermierii și federația, ci România va fi exclusă. Toate guvernele ajută la plata acestei cotizații, numai la noi nu. Guvernul Poloniei plătește cotizația pentru fermieri. Vom rămâne membrii COPA-COGECA, dar fără drept de vot și nu ne vom mai putea apăra interesele”, a precizat Matei.

 

Comentarii

comentarii