Acasă Actualitate Seri de vară la Muzeul Apei al Aquatim – succes extraordinar în...

Seri de vară la Muzeul Apei al Aquatim – succes extraordinar în rândul timișorenilor

DISTRIBUIȚI

Povești extraordinare despre fosta uzină de apă potabilă a orașului, despre rolul ei în alimentarea cu apă a Timișoarei și tot soiul de curiozități despre un complex de clădiri de patrimoniu industrial în stil Secession, îmbinate cu superspectacole și ateliere continuate până seara târziu cu vizite ghidate, lecturi și muzică live.

Toate aceste și multe alte manifestări culturale de mare interes au fost puse la dispoziția timișorenilor de către Aquatim timp de trei zile, în perioada 18 -20 august la Muzeul Apei de pe calea Urseni nr. 26 Timișoara.

Mesajul conf. univ. dr. Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a fost: ”Administrăm sistemul de alimentare cu apa în cea mai mare parte a județului Timiș. Facem investiții de sute de milioane de euro, dar așa cum sta bine unei companii care își respectă orașul, ne implicam și în viața comunității, prin cultură.

Primul festival al celui mai „tânär” muzeu al Timisșoarei, Muzeul Apei, construit și administrat de AQUATIM S.A. a revenit în weekendul 18-20 august, cu un program cultural variat, pentru toate vârstele”.

Magia și poveștile ne fac viața mai frumoasă – a fost mesajul reprezentanților Aquatim care au pregătit extraordinarul program.

Sute de timișoreni au urmărit un fascinant spectacol de echilibru, burlesc, „made in Romania”, cu funambulism sus și tot mai sus, oferit de Şcoala de Circ. Protagonistă a fost Familia Firescu, una ordinară, care a oferit întâmplări extraordinare de circ care a îndemnat publicul la visare și 𝑣𝑖𝑏𝑒 de înălțare.

Spectacolul dedicat publicului de toate vârstele a venit și cu un mesaj: „Libertate pas cu pas, în dragoste, și ești un as!”

Apa trece, poveștile român!. Fiindcă festivalul Seri de vară la muzeu a fost unul de poveste, n-aveau cum să lipsească tocmai povestitorii, mai ales că au fost patru scriitori grozavi, care au venit să împărtășească întâmplări surpriză.

Adina Ștefănescu  – licențiată în filosofie și informatică, cu pasiune cultivată pentru filosofie și cultură. Lucian Ionică – doctor în filosofie, cu studii post universitare de film. Tudor Crețu – scriitor, doctor în literatură comparată, manager cultural și Cosmin Leucuța  – scriitor, autorul bildungsroman-ului 𝐿𝑎𝑝𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑛𝑒𝑔𝑟𝑢 𝑎𝑙 𝑚𝑎𝑚𝑒𝑖, câștigător al concursului de debut organizat de editura Adenium (2013).

Și ce ar putea să fixeze mai bine în memoria noastră poveștile, dacă nu muzica?

Prin urmare, au fost invitate două muziciene speciale, de la Filarmonica Banatul, harpista Mihaela Faur și violonista Marta Chiș, care au împreună o carieră de peste 15 ani și care au concertat pe cele mai importante scene ale Europei, începând cu România, Olanda, Norvegia, Austria și până în Germania, Spania ori Italia.

Artistele au oferit un spectacol muzical emoționant ascultat cu mare atenție de publicul prezent.

Am ajuns la finalul celei de-a doua ediții a Festivalului Seri de vară la Muzeul Apei Muzeul Apei. Au fost zile pline de evenimente, la care au luat parte numeroși participanți, de toate vârstele.

Reușita evenimentului nu ar fi fost posibilă fără contribuția inimoșilor voluntari. ”Una dintre marile reușite ale Muzeului Apei Timișoara este faptul că prin manifestările culturale extraordinar de frumoase s-a reușit smulgerea copiilor din fața ecranelor telefoanelor și laptopurilor și angrenarea lor alături de părinți în jocuri și ateliere creative în aer liber care să le dezvolte abilitățile și chiar  viitoarele competențe.

Munca în echipă – copil , părinte – este întotdeauna extraordinară și cu efecte benefice asupra dezvoltării intelectuale și psihice ale micuților”, a spus Monica,  voluntar în cadrul Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Muzeul Apei este o investiție a companiei Aquatim SA, care îl administrează.

Proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Primul festival al celui mai „tânăr” muzeu al Timișoarei, Seri de vară la muzeu, a revenit în weekendul 18-20 august, cu un program cultural variat, pentru toate vârstele.

Loredana Leordean a explicat că, după o ediție reușită în luna iulie, cu peste 2.500 de participanți, Muzeul Apei de pe Calea Urseni nr. 26 din Timișoara i-a așteptat acum pe vizitatorii cu muzică live, seri de film, literatură, un spectacol de circ, expoziții de fotografie, vizite ghidate și numeroase ateliere creative și educative.

Festivalul a început vineri, 18 august, la ora 17.

Două expoziții inedite de fotografie, găzuite de pavilionul de acces al muzeului, au fost vernisate în prima seară a festivalului, 18 august, ora 19.

Este vorba de o selecție de lucrări prezentate în expoziția internațională I Remember Water , organizată de Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei UNESCO (WAMU-Net), din care face parte și compania Aquatim, ce administrează Muzeul Apei și de expoziția Vietăți nevăzute, cu imagini realizate la microscop în cadrul expediției Sail Europe Around 2023 – Circumeuropa (SEA 2023), care duce capitala culturală în jurul Europei.

Echipa de curatori WAMU-Net ne-a propus să privim apa prin amintirile și trăirile oamenilor din toată lumea și să reflectăm asupra felului în care îi putem schimba viitorul, în timp ce echipa științifică SEA 2023 ne-a deschis o fereastră către fascinantă lume subacvatică.

Expozițiile rămân deschise vizitatorilor în perioada august-septembrie.

Seara de vineri a fost dedicată spectacolului extraordinar Familia Firescu, oferit de Școala de Circ, accesibil publicului de toate vârstele.

Prin acrobație, echilibru și artă scenică, Școala de Circ își inspiră spectatorii să-și redescopere și exploreze creativitatea, iar pentru un plus de inspirație, seara a continuat cu povești spuse pe muzică, alături de scriitorii Adina Ștefănescu, Lucian Ionică, Tudor Crețu și Cosmin Leucuța, harpista Mihaela Faur și violonista Marta Chiș.

Sâmbătă seara, ansamblul Sonoterra, unit de multi-instrumentistul Cătălin Milea, a purtat publicul festivalului pe diferite continente, într-un spațiu al unei experiențe muzicale memorabile.

Din program a făcut parte și Suita Aurora, o creație strâns legată de apă, dedicată vieții și energiei feminine.

Proiecțiile de film, prezente în fiecare zi în programul festivalului, au inclus documentarele Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri (2022) ce scot la lumină povești și locuri uitate sau neștiute ale Timișoarei, printre care și celebrul „OZN de la Urseni” și reportajul SEA 2023 – Circumeuropa despre expediția fluvio-maritimă care pleacă din inima Timișoarei și face opriri în peste 20 de foste și actuale capitale europene a culturii.

Oferta de ateliere și activități practice a festivalului a fost una bogată și foarte diversificată, și au inclus modelaj și amprentare în lut, inițiere în arta circului, lectură pentru copii, ilustrație, tehnici inedite de pictură colectivă, pescuit, sport, reciclare ulei uzat, floricultură, biologie și studiu la microscop, decorarea sacoșe eco, determinări experimentale ale calității apei potabile.

Toate activitățile au fost gratuite.

Din programul festivalului nu putea lipsi una dintre principalele atracții ale Muzeului Apei – vizitele ghidate în clădirile fostei uzine de apă potabilă a Timișoarei. Au fost șase tururi, puse la dispoziție de organizatori.

”Seri de vară la muzeu a adus încă o dată oamenii mai aproape de patrimoniu, artă și natură.

În spectaculoasele clădiri istorice ale vechii uzine de apă sau la umbra impunătorilor platani din parcul muzeului, cu toții ne-am putut (re)conecta cu istoria și identitatea noastră locală, printr-o experiență culturală în care miraculoasa apă este omniprezentă”, este mesajul Aquatim.

Proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei face parte din Programul cultural national „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.

Contact: Loredana Leordean, coordonator comunicare proiect Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei, e-mail: comunicare@muzeulapei.roloredana.leordean@aquatim.ro.

Comentarii

comentarii