Acasă Cultura “Sfinţi fără aureolă”, o carte mărturie scrisă de Constantin Mărăscu

“Sfinţi fără aureolă”, o carte mărturie scrisă de Constantin Mărăscu

DISTRIBUIȚI

Aşa cum li se citesc legende istorice copiilor, în care sunt prezentate chipurile vitejilor neamului, ar trebui să li se vorbească şi despre adevăraţii eroi ai istoriei noastre recente. Despre demnitatea unor oameni, fie intelectuali, militari sau oameni simpli, care au avut respectul şi onoarea în vene şi pentru care dragostea de ţară a fost o virtute, nu o lozincă.

Vorbim despre anii de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, când vieţile unor astfel de oameni s-au preschimbat în destine frânte sub samavolnicia sovieto-comunistă din România. Vorbim despre luptătorii anticomunişti din Munţii Banatului. Sunt consideraţi sfinţi, în primul rând pentru că proveneau cu toţii din familii în care Dumnezeu stătea cu omul la masă, pentru că au trecut apoi prin ani grei de temniţă, unde înfometarea şi violenţele la care erau supuşi au devenit postul şi rugăciunea lor.

Volumul “Sfinţi fără aureolă” semnat de Constantin Mărăscu porneşte de la un serial al TVR şi devine o mărturie a istoriei recente a Banatului. Printre protagoniştii cărţii regăsim supravieţuitorii acelui lagăr comunist al anilor ’50 sau mărturii despre ei, urmaşi ai lor, consideraţi duşmani de clasă cu origini nesănătoase, şi au avut, la rândul lor, de suferit. Au fost şi ei sfinţi fără aureole – scriitori, preoţi, oameni de cultură.

Câteva mărturii:

“De ce suntem anticomunişti în România? De ce? Pentru că un timp am fost pro-comunişti din vina noastră în 1945 şi în anii următori. Pentru că noi am trecut printr-o anume istorie” (Ada Cruceanu Chisăliţă, critic literar, directorul DJC Caraş-Severin).

Iosif Caraiman, poet, fiul partizanului Ion Caraiman, ucis de forţele de securitate chiar în faţa casei sale din Feneş, în iarna anului 1949:

“Coboară morţii din Munţii Banatului.

Pe cărări urcă vieţile împuşcate

în Pădurea Verde, Cântăm un cântec nou

despre ultima uitare, despre focul

ce se strânge în poieni.

Poate, poate îndepărtezi Doamne

noaptea asta de la noi” (…).

Pentru totdeauna

cocoşii au cântat

a treia oară”.

“Sfinţi fără aureolă” a lui Constantin Mărăscu a apărut la Editura Eubeea, 2019

Comentarii

comentarii