Acasă Actualitate Sidy Thal, spectacolul despre atentatul terorist din 1938 de la Timișoara, se...

Sidy Thal, spectacolul despre atentatul terorist din 1938 de la Timișoara, se joacă la Timișoara și București

DISTRIBUIȚI

Teatrul German invită publicul spectator la patru reprezentații Sidy Thal, producție scrisă de Thomas Perle & Clemens Bechtel, în regia lui Clemens Bechtel. Spectacolul este o coproducție cu Teatrul Evreiesc de Stat București, și se joacă în ambele orașe.

Astfel, primele două reprezentații vor avea loc la București în zilele de 26 și 27 ianuarie 2024, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Evreiesc, iar următoarele în 30 și 31 ianuarie 2024 la Timișoara, în sala TGST, de la ora 19.30. Punctul de întâlnire al publicului timișorean este intrarea în Palatul Culturii de pe strada Mărășești, nr. 2, lângă agenția de bilete a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Spectacolul itinerant, care a marcat în 2023, la premieră, comemorarea a 85 de ani de la atentatul terorist din 1938 de la Timișoara, spune povestea celor implicați în evenimentele acelor zile, agresori și victime. Atacul legionar, care s-a desfășurat în Palatul Culturii și în care și-au pierdut viața patru oameni, iar alți 70 au fost răniți, s-a materializat în contextul vremurilor tulburi din perioada interbelicului, când extrema dreaptă a devenit una dintre cele mai influente mișcări politice și sociale din România.

Evenimentul, puțin cunoscut în orașul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, a fost cercetat de dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman”. După un pogrom îngrozitor la București la începutul anului 1941, forțele de securitate românești, împreună cu Wehrmachtul, au ucis aproximativ 13.000 de evrei la Iași în același an. Cei din estul țării au fost deportați în Transnistria, în timp ce evreii din zonele care înainte aparținuseră Ungariei au fost uciși în lagăre de exterminare. Potrivit cercetătorilor, aproximativ 350.000 de evrei au murit în mod violent în zonele din România Mare până la jumătatea anului 1942.

Piesa de teatru și producția sunt o încercare de a reconstitui atacul din 1938 și perioada în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah, exterminarea sistematică a peste șase milioane de evrei din Europa.

Ceea ce mă interesează în mod deosebit în această abordare sunt două întrebări: Cum reconstruim trecutul? Din ce perspective? Mă preocupă și mai mult examinarea valorii teatrului. De ce vrem să continuăm să jucăm în timp ce lumea se prăbușește în jurul nostru? Ce valoare are de fapt cultura în astfel de momente? Pentru noi, ca artiști, dar și pentru alții: pentru autorii violenței și pentru victimele violenței. Când ar fi mai bine să ne oprim, să tăcem? Clemens Bechtel, regizorul Sidy Thal

Biletele reprezentațiilor de la Timișoara se pot achiziționa aici:  https://www.entertix.ro/evenimente?s=sidy+thal sau de la agenția de la bilete a Teatrului German.

Comentarii

comentarii