Acasă Eveniment Soarta Facultăţii de Ştiinţe Politice – decisă de Senatul UVT

Soarta Facultăţii de Ştiinţe Politice – decisă de Senatul UVT

DISTRIBUIȚI

Soarta Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara va fi decisă pe 15 iunie, în senatul universităţii. Ministerul Educaţiei a cerut reducerea posturilor de  conducere din cadrul universităţilor cu 30%. Conducerea UVT are acum două variante la dispoziţie. Fie să treacă toate specializările de la Ştiinţe Politice la Facultatea de Sociologie, Psihologie şi Asistenţă Socială sau specializările Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicăriii să treacă la Facultatea de Litere, iar Ştiinţele Politice să meargă la Sociologie. Talpoş: “Nu se va desfiinţa nimic, toate specializările din UVT merg înainte”

Rectorul UVT, Ioan Talpoş, spune că reducerea cu 30% a posturilor de conducere din universităţi, impusă de Ministerul Educaţiei, trebuie pusă în aplicare. Nu se va desfiinţa, însă, nicio specializare de la UVT. Conform acestuia, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din 127 de posturi sunt ocupate doar 35 şi de aceea aceasta a intrat în colimator. “Nu se va desfiinţa nimic, toate specializările din UVT merg înainte. Am dat cifre de şcolarizare pentru toate specilaizările. Noi vizăm doar o reorganizare impusă de minister. S-ar putea ca unele secţii să treacă la alte facultăţi, dar nu se desfiinţează nimic. Totul este o falsă problemă, indusă de unele cadre didactice ce nu au habar de sistemul de învăţământ. Există două variante, amândouă vizează reorganizarea, nu desfiinţarea. Restructurarea este impusă de Legea Educaţiei. Avem ameninţări de la minister că finanţarea va avea de suferit. Se introduce criteriul privind reducerea posturilor de conducere cu 30%, trebuie şi noi să facem ceva”, spune Ioan Talpoş, rectorul UVT.
Clitan: “Surplusul financiar, de 6 milioane de lei, nu vrem să-l împărţim cu alte facultăţi”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, Gheorghe Clitan, are o altă variantă. El susţine că facultatea pe care o conduce este una dintre cele mai bogate din UVT, iar acum se doreşte pierderea identităţii acesteia.  “Oficial, desfiinţarea noastră ar însemna reducerea posturilor de conducere. Neoficial, ne vom pierde identitatea. Noi ne dorim să rămânem în această formă. Avem o identitate recunoscută peste hotare. Avem multe proiecte şi contracte internaţionale şi un surplus financiar de aproximativ 6 milioane de lei, pe care nu vrem să-l împărţim cu alte facultăţi. Suntem de acord cu reorganizarea, dacă se face transparent şi în toată universitatea, nu doar în cazul nostru”, spune Gheorghe Clitan, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării. O decizie finală se va lua în cadrul Senatului UVT din 15 iunie.

 

Comentarii

comentarii