Acasă Actualitate Solidaritatea Sanitară: ”Anunțata creștere a salariilor riscă să genereze o nedreptate pentru...

Solidaritatea Sanitară: ”Anunțata creștere a salariilor riscă să genereze o nedreptate pentru toți angajații din sănătate!”

DISTRIBUIȚI

Federația Solidaritatea Sanitară susține că anunțata „creștere a salariilor” în sistemul de sănătate riscă să genereze o nedreptate pentru toți angajații din sănătate și o inechitate pentru majoritatea acestora.  Modelul creșterii doar a salariilor de bază are câțiva mari perdanți, respectiv angajații care lucrează în ture, lucrează în zilele libere și de sărbători legale, lucrează în diferite condiții de muncă și efectuează gărzi.

Acești angajați reprezintă cca. 80% din profesioniștii sistemului sanitar.

Ei sunt cei pentru care motivația de a munci în astfel de condiții cu un program care le afectează viața personală și de familie va scădea. Mai exact, va scădea odată în plus, în condițiile în care aceasta este într-o scădere continuă de peste 6 ani de zile.

Dacă se adăugă impactul negativ al inflației asupra veniturilor salariale reale atunci în curând vor deveni vizibile cele două mari efecte negative ale „împărțirii sărăciei”.

Impactul (generat de acord) asupra veniturilor salariale reale. Va fi o creștere a salariilor (de bază) care consfințește reducerea veniturilor reale (rămânerea în urma inflației).

”Dacă accepți doar o creștere a veniturilor salariale sub nivelul inflației se cheamă că ai fost de acord atât cu partea privitoare la ce se adaugă – la creștere – cât și cu cea privitoare la ce nu se adaugă deși era obligatoriu să se adauge pentru a ajunge la indexare. Ea va afecta toți angajații din sănătate, aceștia suferind o nedreptate raportat la evoluția veniturilor salariale din alte sectoare”, susține Solidaritatea Sanitară.

Al doilea efect negativ este Impactul diferit (pentru diferite categorii de angajați) asupra veniturilor salariale nominale. Acest model determină o distribuție asimetrică a creșterii veniturilor salariale, fiind mai afectați angajații care lucrează, în ture; în diferite condiții de muncă; în zilele libere și de sărbători legale; în gărzi.

Regula afectării este următoarea: cu cât un angajat lucrează în mai multe astfel de condiții (din cele care pot fi îndeplinite cumulativ) cu atât veniturile salariale nominale îi cresc mai puțin.

Se adaugă o defavorizare suplimentară, determinată de distribuția asimetrică, între categoriile profesionale, a recompensei pentru lucrul în diferite condiții de muncă.

Transpus în procente acest impact duce la consecințe de tipul:

Pentru unii angajați procentul creșterii salariilor de bază va determina o creștere procentuală aproape egală a veniturilor salariale nominale.

În timp ce pentru alți angajați veniturilor salariale nominale vor crește cu mai puțin de jumătate din procentul aferent creșterii salariilor de bază.

Majoritatea angajaților se va situa între aceste două limite.

Marea majoritate a angajaților din sănătate vor fi astfel afectați de inechitate acestui model.

Așadar, problema n-o constituie doar „distribuția sărăciei”, ci și modalitatea în care se face această distribuție, rezultatul celor două erori generând concomitent atât o nedreptate tuturor angajaților din sănătate cât și o inechitate de care va fi afectată majoritatea angajaților din sănătate.

Solidaritatea Sanitară mai susține de ce a explicat toate acestea:

”Pentru a acționa eficient împotriva nedreptății și inechității în scurta perioadă de oportunitate rămasă.

Merită amintit că absența reacțiilor ar putea afecta și șansele de câștig în instanță, mesajul public ce va fi reținut riscând să fie acordul cu acest model.

În timp ce soluția pentru eliminarea nedreptății o constituie protestelor pentru a obține o creștere semnificativă a anvelopei salariale, soluția pentru evitarea inechității distribuirii exista deja: modelul stabilit în proiectul legii salarizării. (Doar că era nevoie de cineva care știe să-l utilizeze, aceștia fiind doar creatorii modelului. Ceea ce înseamnă că inechitatea nu este creată de Guvern, ci de modalitatea în care au ales să distribuie prea-puținul propus de Guvern cei care au fost de acord cu el. Inechitatea este una intenționată, fiind determinată de unii dintre cei care ar trebui să apere angajații împotriva inechităților!”, arată sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară.

Programul de proteste al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România continuă cu o nouă acțiune: pichetarea unităților sanitare, ce s-a desfășurat joi, 29 februarie 2024, în intervalul orar 12.00 – 12.30, în timpul pauzei de masă, fără întreruperea activității unităților. Acest protest este un alt semnal de avertizare a guvernanților: „o repetiție” pentru grevă, care indică apropierea momentului declanșării grevei generale – este mesajul sindicaliștilor.

 

Comentarii

comentarii