Acasă Cultura Sorin Titel, unul dintre cei mai mari scriitori din Banat, va avea...

Sorin Titel, unul dintre cei mai mari scriitori din Banat, va avea dedicat un festival de literatură

DISTRIBUIȚI

comuna-marginaSorin Titel, unul dintre cei mai mari scriitori din Banat şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi români în literatura spaţiului central european (Mitteleuropa), va avea dedicat un festival de literatură.
Festivalul regional de literatură şi arte “Sorin Titel” se va desfăşura în zona Făget – Margina, judeţul Timiş, locul de naştere al autorului şi spaţiu principal al literaturii titeliene, între 12 -13 septembrie.
Anul 2015 marchează aniversarea a 80 de ani de la naşterea şi 30 de ani de la moartea scriitorului. FeSTMar este deschis persoanelor, grupurilor de persoane sau organizaţii interesate de literatura şi arta Banatului, dar se adresează cu precădere copiilor şi mediului intelectual – cultural bănăţean.
Dr. ing. Sebastian Capotescu, coordonatorul proiectului, a spus că festivalul promovează literatura, opera scriitorului Sorin Titel, dar şi artele spectacolului şi artele plastice pentru copii. Sorin Titel a fost el însuşi implicat în artele spectacolului, pasionat de muzică, teatru şi arte plastice, iar tatăl sau Iosif Titel a fost implicat în iniţerea trupelor de teatru de La Marginea Banatului în anii treizeci ai secolului trecut.
Festivalul este organizat în patru secţiuni: 1. Secţiunea literatură, este deschisă oricărei vârste, coordonator scriitorul prof. dr. Daniel Vighi, termen limita de înscriere 31 august 2015; 2. Secţiunea de teatru, este deschisă copiilor până în 18 ani, coordonator actorul şi regizorul Eva Labadi, termen limita de înscriere 15 iunie 2015; 3. Secţiunea de muzică, este deschisă copiilor până în 18 ani, coordonator muzicologul prof. Ion Mătăsaru, termen limita de înscriere 15 iunie 2015; 4. Secţiunea de pictură, este deschisă copiilor până în 18 ani, coordonator artistul plastic prof.dr. Dana Mercea, termen limita de înscriere 15 iunie 2015; În cadrul fiecărei secţiuni se vor acordă trofeele de excelenţă “Mărul de Aur”.
Detaliile despre condiţiile de participare şi program se găsesc pe https://lamargineabanatului.wordpress.com/festmar/ Parteneri: Primăria şi Consiliul Local Margina, Biblioteca Judeţeană Timiş, Şcoală “Sorin Titel” Margina, Asociaţia ARIERGARDA Timişoara, Liceul “Traian Vuia” Făget, Şcoală “Sorin Leiâ” Tomeşti, Liceul de Arte Plastice din Timişoara, Şcoală Gimnazială nr.7 “Sfânta Maria” Timişoara, Atelierele de artă spectacolului BegArt Juniior Club din Timişoara, Atelierul de pictură pentru copii DUN’Art Timişoara, Clubul copiilor din Breazova, Asociaţia Ecotopia România, Trupa Junior Phantasia, Radio Timişoara • Organizatori: Festivalul se realizează în cadrul proiectului “La Marginea Banatului” prin Asociaţia Culturală DUN’Art, fiind inclus în Agenda Culturală a Judeţului Timiş şi beneficiind de finanţare de la Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş. Alt susţinători: Fermă KPi, GreenForest, Complex Turistic Valea lui Liman.
Sorin Titel (1935-1985) – scriitor
Sorin Titel se naște pe 7 decembrie 1935 în comuna Margina. Între 1946-1953 face liceul la Lugoj și Caransebeș după terminarea căruia intră la Facultatea de Cinematografie din București. Un an mai târziu se transferă de la regie cinematografică la Facultatea de Filologie, în anul al doilea după ce dă examene de diferență. În 1956 este însă exmatriculat pentru că se solidarizează cu mișcările studenților din Ungaria. Va fi reînmatriculat în 1957 la Cluj dar numai pentru o lună.
Pe plan literar debutează în 1957 cu schița Drumul în revista Tânărul scriitor. În 1963 publică primul său volum de schițe, Copacul. Scrie numeroase schițe, povestiri, romane, eseuri.
În 1961 revine la facultate de filologie în anul al IV-lea, la cursuri fără frecvență. Va absolvi facultatea abia în 1964. Între 1964-1971 este redactor la revista Scrisul Bănățean din Timișoara (transformată ulterior în Orizont). Publică acum mai multe romane, și își consolidează poziția în Uniunea Sriitorilor. În 1971 se mută la București, unde devine redactor la revista România literară.
În data de 17 ianuarie 1985 survine moartea sa prematură.
Opera:
•    Copacul, schițe, Editura pentru literatură, București, 1963
•    Reîntoarcerea posibilă, roman, Editura pentru literatură, București, 1966
•    Valsuri nobile și sentimentale, povestiri, Editura pentru literatură, București, 1967
•    Dejunul pe iarbă, roman, Editura pentru literatură, București, 1968
•    Noaptea inocenților, nuvele, Editura Cartea Românească, București, 1970
•    Lunga călătorie a prizonierului, roman, Editura Cartea Românească, București, 1971 – tradus în limba franceză de Marie France Ionesco, fiica dramaturgului Eugen Ionesco, apoi și în limbile olandeză și poloneză
•    Țara îndepărtată, roman, Editura Eminescu, București, 1974. ( Premiul Asociației Scriitorilor din București, primul volum dintr-o tetralogie romanescă, ce avea să mai includă romanele Pasărea și umbra, Clipa cea repede și Femeie, iată fiul tău ).
•    Herman Melville. Fascinația mării, eseu, Editura Albatros, București, 1975
•    Pasiunea lecturii, eseu, Editura Facla, Timișoara, 1976
•    Pasărea și umbra, roman, Editura Eminescu, București, 1977
•    Clipa cea repede, roman, Editura Eminescu, București, 1979
•    Femeie, iată fiul tău, roman, Editura Cartea Românească, București, 1983, distins cu Premiul Academiei Române și cel al Uniunii Scriitorilor
•    În căutarea lui Cehov și alte eseuri, Editura Cartea Românească, București, 1984
•    Melancolie, roman neterminat, Editura Cartea Româneasca, București, 1988
•    Bucătăria de vară, scenarii cinematografice, Editura Marineasa, Timișoara, 1997
•    Opere, vol.I: Schițe și povestiri;vol.II:Nuvele.Romane,text stabilit,cronologie,note,comentarii,variante și repere critice de Cristina Balinte, prefață de Eugen Simion, Ed. Fundației Naționale pentru Știință și Artă & Univers enciclopedic, București, 2005.

Comentarii

comentarii