Acasă Eveniment Spitalele din Timişoara vor fi clasificate în funcţie de competenţe

Spitalele din Timişoara vor fi clasificate în funcţie de competenţe

DISTRIBUIȚI

După procesul de reorganizare, spitalele din Timişoara şi din Timiş vor fi clasificate în funcţie de competenţe, începând cu luna mai. Iniţial, proiectul trebuia să înceapă în noiembrie 2010, dar s-a amânat. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordinului privind metodologia pentru clasificarea spitalelor, conducerea unităţilor sanitare cu paturi este obligată să solicite, în scris, Direcţiei de Sănătate Publică Timiş clasificarea în noile condiţii. De ce spitalele mici nu au datorii?
Pe baza acestor documente, DSP Timiş va supune aprobării Ministerului Sănătăţii categoria în care unitatea sanitară va intra.
Clasificarea spitalelor însemnă creşterea eficienţei funcţionării,  prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor între unităţile spitaliceşti, dar şi asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale. De asemenea, costurile de tratament vor scădea deoarece, odată cu clasificarea în funcţie de competenţă, se va evita internarea la nivele inferioare de asistenţă spitalicească a pacienţilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvaţi la acel nivel. Mai mult, clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizată pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice. Conf. univ. dr. Gheorghe Nodiţi, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Timişoara, a atras atenţia că una dintre cauzele lipsei de datorii a spitalelor mici din Timiş este faptul că atunci când au cazuri medicale grave le trimit la Judeţean, unde se chletuiesc de la 500 de milioane de lei vechi pe caz. “Normal ar fi să se facă documente de transfer intraspitalicesc, precum că acel caz medical îi depăşeşte, atunci banii vor intra la Judeţean”,  a spus dr. Nodiţi.

Cele cinci categorii

Clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării suplimentare a spitalelor pe nivele de competenţă şi performanţă şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală. Cele 5 categorii sunt spitale de categoria V: 5. nivel de competenţă limitat; 4. spitale de categoria IV: nivel de competenţă bazal; 3. spitale de categoria III: nivel de competenţă mediu – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate; 2. spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil) : nivel de competenţă înalt – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe;
1. spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil): nivel de competenţă foarte înalt – spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

 

Comentarii

comentarii