Acasă Sănătate Spitalele din Timişoara au maximum 70 de locuri pentru urgenţe în UPU

Spitalele din Timişoara au maximum 70 de locuri pentru urgenţe în UPU

DISTRIBUIȚI

operatie-piciorTimişoara are doar două spitale prevăzute cu Unitate Primire Urgenţe (UPU), Judeţean şi Municipal, care pot asigura o capacitate de primire de maximum 70 de pacienţi, au declarat, luni, surse medicale.
”În UPU a Spitalului Judeţean Timişoara avem 24 de paturi alocate pe unitate. În caz de calamităţi sau de tragedii, cum a fost cea de la Bucureşti, putem mări capacitatea UPU la primirea a 50 de pacienţi care să fie consultaţi concomitent şi trataţi simultan. Aceasta este capacitatea UPU a Spitalului Judeţean Timişoara. Avem 7 unităţi de ventilaţie (ventilatoare pentru întreţinerea respiraţiei sau pentru înlocuirea activităţii mecanice a plămânului, n.r.) cu care este dotată UPU şi poate fi crescută până la 12 ventilatoare. Avem secţia de ATI pe Spitalul Judeţean, ATI la Chirurgie, Politraumă şi Arşi şi Secţie de ATI la Ortopedie şi respectiv, la Obstretică-Ginecologie, unde, în caz de urgenţe extreme pot fi deserviţi respectivii pacienţi”, a declarat pentru AGERPRES dr. Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.
Craina a mai subliniat faptul că UPU a Spitalului Judeţean dispune în permanenţă, cu titlu de obligativitate, de rezerve de medicamente şi materiale sanitare care să deservească în cazuri extreme acel număr de 50 de pacienţi care se pot prezenta.
”Stocul acesta se reînnoieşte permanent, când ne apropiem de termenul de expirare a valabilităţii reîntregim stocul. Aceste rezerve sunt în permanenţă asigurate şi nu se atinge nimeni de ele”, afirmă directorul Spitalului Judeţean.
De asemenea, dr. Marius Craina a spus că numărul de medici care ar putea deservi asistenţa de specialitate pentru urgenţe extreme, cu număr mare de victime, ar putea fi asigurat, deoarece ar fi mobilizate şi cadrele medicale de pe alte secţii.
”Nu ne dorim, dar nu ar fi nicio problemă, pentru că UPU are la ora actuală număr suficient de medici care să deservească asistenţa de specialitate; am mai scos la concurs încă alte câteva posturi de medici, asistente, infirmiere, brancardieri. Nu stăm deloc rău pe UPU. Pe lângă cei de la UPU, pot fi imediat mobilizaţi din toate celelalte secţii. Nu doar UPU are 50 de medici, ci se mobilizează de pe secţii”, a detaliat Marius Craina.
UPU a Spitalului Municipal Timişoara dispune de ”9 paturi standard-targă şi mai avem paturi de consultaţii, pat de triaj şi vom extinde la 16 paturi, plus paturi adiacente care vor fi făcute de consultaţie”, a afirmat pentru AGERPRES dr. Octavian Mazilu, manager general al Spitalului Municipal.
”Sunt scoase la concurs 4 posturi de medici care vor funcţiona în ture de câte 12 ore, cu doi medici pe tură, în final urmând să fie, cred, 10 medici. În caz de catastrofe pot fi mobilizaţi şi medici de la alte secţii”, susţine Mazilu.
Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” Timişoara nu dispune de secţie UPU.
”Noi nu avem UPU (…), avem ATI propriu cu 10 paturi, dar nu avem medici specializaţi decât pe infecţioase. Noi suntem numai unispecialitate – boli infecţioase cu pneumo. În caz de catastrofă, spitalul are până la 300 de locuri pe total spital şi s-ar putea organiza”, a afirmat pentru AGERPRES dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’ Timişoara.

Comentarii

comentarii