Acasă Eveniment Spitalul Jebel – capăt de drum

Spitalul Jebel – capăt de drum

DISTRIBUIȚI

Zeci de psihiatri şi asistenţi – gata să intre în greva foamei, după o decizie halucinantă a guvernului
Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel este la un pas să devină istorie. El îşi va pierde personalitatea juridică şi va deveni un fel de anexă a Spitalului de Psihiatrie din Gătaia. Totul a fost stabilit printr-o hotărâre de guvern, care are o notă de fundamentare halucinantă şi cuprinde mai multe falsuri grosolane. Cei 15 doctori şi peste 50 de asistenţi de la Jebel sunt decişi să schimbe decizia de la Bucureşti. Ei ameninţă cu greva generală, iar unii medici ar putea intra chiar şi în greva foamei, dacă este nevoie. „Nu vrem comasare!” şi „Nu vrem cu Gătaia!” au strigat, joi, mai mulţi psihiatri şi asistenţi de la Spitalul din Jebel, în cadrul unui protest spontan. Intră în greva foamei pentru Căluţu’

Căluţu’ este probabil cel mai cunoscut personaj al spitalului din Jebel. Inteligenţa lui este  la nivelul unui copil ce abia a împlinit 5 ani. Nimeni nu mai ştie adevăratul său nume şi nici vârsta exactă. El este omul care le-a văzut pe toate. Şi-a petrecut mai mult de 40 de ani aici. Căluţu’ este un schizofrenic care nu poate lega prea multe vorbe. A venit de la casa copilului. Nu înţelege ce se petrece, dar simte şi el că ceva s-a rupt la Jebel. Căluţu’ nu are cum să ştie ce implicaţii poate avea o hotărâre de guvern dată aiurea şi nu ştie nimic nici despre cum se trag sforile în politică. Oamenii care l-au îngrijit zi de zi vor lupta acum pentru Căluţu’, pentru pacienţii lor, pentru spital şi, în ultimă instanţă, pentru locul lor de muncă. „Luptăm, în primul rând, pentru dreptul pacienţilor noştri, care vor avea de suferit, dacă vor fi mutaţi la Gătaia. Vom protesta sub toate formele. Vom face grevă generală şi chiar vom intra în greva foamei, dacă spitalul nostru îşi pierde pesronalitatea juridică”, ne-a spus Lavinia Ghinescu, membră a sindicatului Sanitas de la Spitalul din Jebel.
Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel ar trebui să împlinească, anul viitor, 60 de ani de la înfiinţare. Va fi, probabil, o aniversare tristă. Guvernul a decis aiurea desfiinţarea unui spital de Siguranţă şi înfiinţarea altuia.  „Suntem total nemulţumiţi de hotărârea de guvern ce prevede desfiinţarea spitalului nostru prin comasare cu cel de la Gătaia. Practic, pierdem personalitatea juridică şi din hotărârea de guvern înţelegem că ne transformă într-o secţie exterioară a Spitalului din Gătaia. Spitaliul Jebel funcţionează la parametri optimi şi cu indici de prformanţă în ultimii ani. Am transmis un memoriu la ministrul Sănătăţii şi nu vom ceda. Nu vedem sensul în desfinţarea unui spital de siguranţă şi înfiinţarea altuia”, ne-a spus Sabina Negruţ, directorul medical al Spitalului din Jebel.

Deservesc un sfert de Românie

La Spitalul din Jebel sunt internaţi peste 400 de pacienţi, din 12 judeţe ale ţării. 250 dintre ei au comis fapte penale. La Jebel sunt trataţi zeci de criminali şi tot aici există singura secţie de drogo-dependenţă din vestul ţării. Toate ar putea să devină istorie. În 1987, Spitalul din Jebel a primit aprobarea pentru a deveni spital pentru măsuri de siguranţă. În 2003, Spitalul de Psihiatrie din Gătaia pierdea acest drept, din cauza neregulilor descoperite şi toţi pacienţii de aici, care comiseseră fapte penale au fost transferaţi la Jebel. Situaţia s-a întors, însă, radical. Hotărârea de guvern prin care Spitalul din Gătaia îl va administra pe cel din Jebel va intra în vigoare pe 7 aprilie. Spitalul din Gătaia a fost, de-a lungul timpului, ţinta unor scandaluri de proporţii. Actuala directoare, Cornelia Sargan, nora primarului din Gătaia, este cercetată penal de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, după ce a încheiat un contract extrem de suspect. Ea este cercetată pentru neglijenţă în serviciu.

Gătaia – spital de siguranţă 0

Aproximativ 20% dintre pacienţii de la Gătaia sunt oameni dependenţi de alcool. Aceştia râd şi îţi povestesc mereu că procurarea alcoolului este doar o joacă de copii. “Nu avem nevoie, dom’le, de bere la barul nostru, avem doar câteva sute de metri până la primul birt şi putem bea şi noi un coniac sau un rom. Asta când nu ne dau prea multe pastile şi suntem prea drogaţi pentru a mai putea merge undeva”, spune unul dintre bolnavi, la barul din incinta Spitalului. Nici nevoile sexuale nu sunt o problemă în acest loc. Acestea sunt satisfăcute pe te miri unde, evident tot atunci când bolnavii nu sunt prea moleşiţi de calmantele administrate. De-a lungul timpului mai multe paciente au rămas gravide, dar nimeni nu poate şti cine a fost adevăratul tată. Bolnavii mai lucizi iau problema în glumă şi o numesc simplu “tufo-terapie” sau sex după tufe. Bolnavele nu primesc anticoncepţionale, considerându-se prin aceasta o încălcare elementară a drepturilor omului. Camerele de izolare de aici pot fi considerate un adevărat pericol pentru bolnavii care îşi pot face mult rău în astfel de cămăruţe, despre care se spune că sunt sigure.

     

 

Comentarii

comentarii