Acasă Actualitate Spitalul Municipal Timişoara – o unitate sanitară care funcţionează fără datorii

Spitalul Municipal Timişoara – o unitate sanitară care funcţionează fără datorii

DISTRIBUIȚI

dr. oct. maziluÎn timp ce alte spitale din Timiş se înglodează zi de zi în datorii, iar medicii, asistentele şi infirmierele fug în Occident pentru o viaţă mai bună, Spitalul Municipal Timişoara reuşeşte, printr-un management de succes, să funcţioneaze fără datorii, iar medicii să rămână aici.

„Suntem în continuare fără datorii”, a declarat conf. univ. dr. Octavian Mazilu, managerul unităţii sanitare, vineri 26 iulie.

Una dintre problemele dificile o reprezintă plafonarea cheltuielilor cu personalul în limita de 70% din venituri, dar şi aici spitalul funcţionează bine. Totuşi, ar mai fi nevoie de asistente şi infirmiere.

„Cu personalul stăm mai bine decât în 2012, dar bineînţeles că există necesar de personal calificat, privitor la asistente şi infirmiere. La medici situaţia este mult mai bună. Au fost unele retrageri în 2011 şi nu s-a mai putut completa schema. În general, în spitale, nu este lună ca oameni cu experienţă să nu părăsească sistemul şi este foarte greu să îi înlocuieşti cu începători. Experienţa profesională se câştigă în timp, nu se pot arde etapele, indiferent cât de buni am fi şi bine intenţionaţi. Şi noi am făcut demersuri pentru scoaterea la concurs a posturilor, fiindcă nu mai putem vorbi de deblocare, conform noii legi. Problema este acea limitare de 70% a cheltuielilor cu personalul din veniturile realizate cu CJAS-ul, dar noi suntem sub acest procent, într-o marjă foarte confortabilă. Timişoara este oraş universitar şi este atractiv pentru medicii de înaltă performanţă. În alte părţi, lipsa medicilor ridică cele mai mari probleme. Noi nu avem problema aceasta. Însă pe linia asistentelor ne pare foarte rău când ne mai pleacă personalul, după care se formează aici. Sunt oameni pe care îi cunoşteai bine, erau formaţi. Vine unul tânăr, până învaţă, se formează şi se adaptează nu e uşor”, a declarat dr. Mazilu.

Anual, spitalul tratează între 30.000 și 33.000 de pacienţi.

Comentarii

comentarii