Acasă Actualitate Spălătorie auto fără autorizaţie de mediu

Spălătorie auto fără autorizaţie de mediu

DISTRIBUIȚI

Pe strada Baader din Timişoara îşi desfăşoară activitatea o spălătorie auto care nu a reuşit să intre în legalitate de mai bine de un an. Reprezentanţii firmei SC 3P Construct SRL din Timişoara, cei care au închiriat un spaţiu unde funcţionează o spălătorie,  nu au obţinut autorizaţie de mediu pentru punctul de lucru pe care îl au de mai bine de un an . Cu toate acestea, nimeni nu îşi pune întrebarea: cum este posibil ca o spălătorie să funcţioneze într-o zonă centrală fără a avea autorizaţie de mediu? Reprezentanţii Agenţiei Regionale Pentru Protecţia Mediului Timişoara dau neputincioşi din umeri şi spun că această firmă este în fază de autorizare, care durează de 12 luni de zile. Pentru a primi autorizaţie de mediu, administratorii spălătoriei auto de pe strada Baader trebuiau să depună, până în data de 5 iunie 2011, acte care să ateste faptul că în perimetrul spălătoriei auto a fost montat un decantor, a cărui valoare se ridică la aproximativ 10.000 de euro. De asemenea, firma SC 3P Construct SRL trebuia să dovedească şi că spălătoria auto are au un contract semnat cu furnizorul de apă Aquatim.

Au mai primit un termen de graţie de încă 30 de zile

În data de 3 iunie, adică cu două zile înainte de termenul fixat de intrare în legalitate, la sediul Agenţiei Regionale Pentru Protecţia Mediului Timişoara a fost depus un act prin care reprezentanţii spălătoriei auto spuneau că nu au un contract cu furnizorul de apă din Timişoara, pentru că acest contract este pe numele proprietarului, care nici măcar nu mai vrea să audă de aceşti chiriaşi, care nu şi-au plătit chiria de aproximativ doi ani. Carmen Bercea, purtătorul de cuvânt al ARPM Timişoara, spune că legislaţia îi obligă să prelungească cu 30 de zile termenul ultimativ dat acestei spălătorii auto. „Este adevărat că în data de 5 iunie trebuia luată o decizie cu privire la autorizarea acestei spălătorii auto, însă reprezentanţii acestei firme au depus noi acte la noi la sediu şi termenul s-a prelungit cu 30 de zile, timp în care noi trebuie să mergem pe teren şi să vedem dacă s-a montat decantorul cerut de noi”, spune Carmen Bercea.

O adresă şi două contracte întocmite cu Enel

Terenul unde funcţionează spălătoria de pe strada Baader aparţine unei persoane care a închiriat acest teren spălătoriei auto. Suma luna stabilită prin acest contract era de 2.000 de euro, bani care trebuiau plătiţi o dată pe lună. Cum, în doi ani, au fost plătite doar două rate, proprietarul terenului a cerut în instanţă anularea acestui contract. Mai mult, Samer Koussini, proprietarul acestui teren, a cerut debranşarea temporară de la curent şi apă, pentru a-i determina pe chiriaşii rău platnici să părăsească această locaţie. Potrivit lui Koussini, în acest moment, există două contracte la furnizorul de energie electrică: unul pe numele proprietarului şi cel de-al doilea pe numele firmei care a închiriat acest spaţiu. „Am făcut demersuri pentru a renuţa temporar la contractele pe care le aveam cu Enel şi Aquatim. Cu toate acestea, fără voia mea, aceste contracte sunt în picioare, pentru că aşa a hotărât un judecător. La Enel există două contracte la aceeaşi adresă. Eu nu am mai auzit de vreun asemenea caz. La Aquatim, unde contractul este pe numele meu, sunt datorii de aproximativ 1.000 -1.200 de lei, bani care îmi vor fi imputaţi mie, dacă cei de la spălătorie nu vor să plătească. Nu mai ştiu în ce ţară trăim: să fiu obligat ca  pe proprietatea mea să am două contracte pe care eu nu le vreau”, se plânge Samer Koussini.

Controale peste controale la spălătoria auto

Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Timiş, la spălătoria cu pricina au fost făcute mai multe controale, în decursul timpului. „Este o situaţie ciudată. În momentul în care spălătoria auto şi-a început activitatea, legislaţia nu prevedea obligativitatea unei autorizaţii de mediu. La aproape un an distanţă din momentul în care această spălătorie şi-a început activitatea, s-a schimbat legislaţia şi cei cu spălătorii aveau nevoie de autorizaţie de mediu. Acum, această firmă se află în proces de autorizare. Noi am făcut controale la spălăria auto de pe strada Baader, în urma cărora am fost acuzaţi de ambele părţi, care se află într-un litigiu comercial. Reprezentanţii firmei SC 3P Construct SRL spun că am făcut controlul prea dur, iar cei care au închiriat terenul acestei firme spun că nu ne-am făcut treaba şi ne-au reclamat la Bucureşti. Noi nu putem acţiona decât în spiritul legii şi aşa am şi făcut: am aplicat un avertismen acestei societăţi  care se află în fază de autorizare” , spun mai-marii Gărzii de Mediu Timiş.

Noi respectăm doar sentinţele emise de justiţie

Emilian Popescu, patronul firmei SC 3P Construct SRL, spune că la mijloc este un litigiu comercial. „În momentul în care am semnat acest contract, partea care ne-a închiriat acest teren trebuia să ne asigure utilităţile, lucru care nu s-a întâmplat. Noi avem curent şi apă datorită unei ordonanţe prezidenţiale, pe care am câştigat-o în instanţă. Noi respectăm deciziile instanţelor judecătoreşti şi ne vom supune acestor decizii. Firma pe care o conduc se află în proces de autorizare. Noi am depus toate actele la Agenţia de Mediu Timişoara şi aşteptăm să vină în control la noi”, declară Emilian Popescu. Pe rolul instanţelor din Timişoara există un proces prin care Samer Koussini cere rezilierea contractului cu firma SC 3P Construct SRL din Timişoara. Din momentul depunerii plângerii în instanţă au trecut aproape doi ani, timp în care Koussini a pierdut aproape 50.000 de euro, bani care ar fi trebuit încasţi din închirierea acestui teren. Atâta timp cât pe rolul Judecătoriei Timişoara este un proces,  chiriaşii nu sunt obligaţi să părăsească această locaţie. Ei pot fi daţi afară doar în momentul în care va exista o sentinţă definitivă.
 

Comentarii

comentarii